NASA uz Mēness pamana Ķīnas zondi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

NASA Mēness izlūkošanas orbitālais aparāts (LRO) palīdzējis pētniekiem nofotografēt Ķīnas zondi “Chang'e 5” vien dažas stundas pēc tās vēsturiskās nosēšanās.

Ķīnas zonde “Chang'e 5” uz Mēness nolaidās 1. decembrī, uz Zemi atsūtot pārsteidzošu nolaišanās video un fotogrāfijas. Pateicoties tiem, NASA Mēness izlūkošanas orbitālajam aparātam izdevās noteikt 4 tonnas smagās zondes atrašanās vietu un nofotografēt to.

Attēlā redzams, ka zonde atrodas starp trīs krāteriem. Automātiskās sistēmas zondei palīdzēja izvairīties no šiem šķēršļiem un nolaisties veiksmīgi.

Šo relatīvi līdzeno vietu izveidoja bazalta lava. Lai arī tā ir vairāk nekā miljards gadu sena, šī bazalta kārta ir krietni vien jaunāka par to, kur nolaidās Apollo misijas. Tieši tāpēc iežu paraugi no šīs vietas ir ļoti vērtīgi zinātniekiem, kuri vēlas noskaidrot, kāpēc šis reģions pēdējā laikā ir vulkāniski aktīvāks nekā citas vietas uz Mēness.

Šis attēls tika uzņemts, vēl pirms zonde ar savāktajiem paraugiem veiksmīgi pacēlās kosmosā no Mēness. Plānots, ka zonde uz Zemes nolaidīsies 17. decembrī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu