Cilvēka radītās lietas tagad sver vairāk nekā visa dzīvā radība uz Zemes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēka radīti atkritumi.
Cilvēka radīti atkritumi. Foto: Unsplash

Visi Amazones meži. Visas zivis okeānos. Visi mikrobi, ziloņi, mušas, ziedi un sēnes. Tas viss kopā tagad sver mazāk nekā cilvēka radītās lietas.

Pētnieki aplēsuši, ka tieši 2020. gadā cilvēka radītais materiāls svara ziņā ir pārspējis visas dzīvās radības svaru uz Zemes, vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”.

Pateicoties cilvēka paradumam nodarboties ar zemkopību, derīgo izrakteņu ieguvi un ceļu būvniecību, meži ir krietni sarukuši, tāpēc arī cilvēka radītās lietas svara ziņā pārspējušas dzīvās radības.

Pētnieki vērš mūsu uzmanību uz šo visai nomācošo atklājumu kā simbolu mūsu pieaugošajai dominancei pār mūsu planētu.

Raizes par sabiedrības metaforiskā vidukļa apkārtmēra pieaugumu nav nekas jauns. Pētnieki arī iepriekš ir rēķinājuši un centušies noskaidrot cilvēces saražotā materiāla svaru. Tiesa, iepriekš tas vienmēr bija mazāks par visas dzīvās radības svaru.

Tas nav nekāds pārsteigums, jo ļoti strauji tiek izcirsti meži, nosusinātas ūdenstilpes un zvejotas zivis. Cilvēks joprojām vakariņās kāro pēc gaļas gabala, tāpēc vajadzīgas arvien jaunas liellopu ganības. Tas viss kaitē ekoloģijai.

Ir svarīgi censties saglabāt mūsu planētas zaļās daļas, kā arī nedrīkst ignorēt mūsu pieaugošo izsalkumu pēc asfalta, betona un smiltīm.

Ja pieņem, ka viens no galvenajiem faktoriem cilvēka radīto lietu masas pieaugumā ir mūsu apsēstība ar ekonomisko izaugsmi, lai palēninātu šo pieaugumu, būs nepieciešams mainīt pašus pamatus tam, kā mēs funkcionējam kā sabiedrība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu