Navaļniju saindēja slepena FSB komanda (35)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju ar nervus paralizējošo vielu “Novičok” šā gada augustā saindēja īpaša Krievijas federālā drošības dienesta (FSB) ārstu un ķīmiķu komanda, kas viņu rūpīgi novēroja vairākus gadus, secināts apjomīgā pētnieciskās žurnālistikas projektu “Bellingcat” un “The Insider” izmeklēšanā, kurā piedalījās arī Vācijas medijs “Der Spiegel” un ASV raidsabiedrība CNN. 

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. Tur Navaļnijs aizvadīja vairākas dienas, kuru laikā netika dota atļauja komā esošo opozicionāru izvest no Krievijas. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas. 

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts, tomēr atveseļošanos Vācijā viņš turpināja. 

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu. Krievijas varas iestādes joprojām atsakās ierosināt krimināllietu par Navaļnija saindēšanu. 

Navaļnija saindēšana Sibīrijas pilsētā Tomskā notikusi pēc viņa novērošanas vairāku gadu garumā. 

Kā uzskata pētījuma autori, Navaļnija “medības” sāktas jau 2017.gadā - neilgi pēc tam, kad viņš pirmo reizi paziņoja par savu nodomu kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās.

Izmeklēšanā secināts, ka uzbrukumu Navaļnijam īstenoja astoņu FSB darbinieku komanda no slepenas dienesta vienības, kas darbojusies FSB Kriminālistikas institūta aizsegā. 

Uzbrukumā Navaļnijam iesaistīto personu vārdus izdevies noskaidrot, analizējot iespaidīgu daudzumu telefonsarunu izrakstu, oficiālās datu bāzes, kā arī avioreisu datu bāzēs pieejamo informāciju. 

2017.gadā, bet pēc tam arī 2019.gadā un 2020.gadā slepenās FSB komandas pārstāvji sekoja Navaļnijam uz daudzām Krievijas pilsētām, kurp viņš devās. 

Pētot lidojumu informāciju, pētnieki secinājuši, ka minētās FSB grupas darbinieki vairāk nekā 30 izmantojuši avioreisus uz tiem pašiem galamērķiem, uz kuriem devies Navaļnijs.

Biļetes iegādāts izmantojot gan savus īstos vārdus, gan viltus identitātes. FSB darbinieki centušies lidot nevis ar tiem reisiem, kurus izmantojis Navaļnijs, bet ar paralēliem reisiem. 

Navaļnijam viņa braucienos uz dažādām Krievijas pilsētām sekojuši vismaz divi vai trīs FSB darbinieki, kuri pastāvīgi mainījušies. 

Pētījuma autori nosaukuši gan visu astoņu FSB vienības dalībnieku vārdus, gan viņu pseidonīmus - Staņislavs Makšakovs, Oļegs Tajakins ("Tarasovs"), Aleksejs Aleksandrovs ("Frolovs"), Ivans Osipovs ("Spiridonovs"), Konstantīns Kudrjavcevs ("Sokolovs"), Aleksejs Krivoščekovs, Mihails Švecs ("Stepanovs") un Vladimirs Paņajevs.

Lidojumā uz Novosibirsku un Tomsku devušies Aleksandrovs, Osipovs un Paņajevs. Šī brauciena laikā FSB darbinieki izmantojuši rezerves tālruņus, un tāpēc nav izdevies noskaidrot precīzu viņu pārvietošanās maršrutu, taču Aleksandrovs divkārt uz dažām sekundēm ieslēdzis savu īsto telefonu.

Vienu reizi viņš atradies blakus Novosibirskas viesnīcai, kurā numuru bija rezervējusi Navaļnija līdzgaitniece Marija Pevčiha, bet otrā reizē - netālu no viesnīcas, kurā uzturējies pats Navaļnijs.

Pēc tam, kad kļuva zināms, ka Navaļnijs pēc saindēšanas palicis dzīvs, Aleksandrovs, Osipovs un Paņajevs nodevuši savas biļetes lidojumam uz Maskavu un devušies uz Gornoaltajsku, uz kurieni no Maskavas izlidojis arī Tajakins.

"The Insider" un "Bellingcat" uzskata, ka no turienes FSB darbinieki devušies uz Ķīmijas un enerģētikas tehnoloģiju institūtu, kas atrodas netālajā Bijskā un ar kuru sadarbojas FSB Kriminālistikas institūts.

Tur viņi esot atbrīvojušies no apģērba, uz kura varētu būt bijušas ķīmiskās kaujas vielas "Novičok" pēdas.

Savu braucienu laikā grupas locekļi regulāri sazinājušies ar FSB Kriminālistikas institūta direktoru ģenerāli Kirilu Vasiļjevu un ar FSB zinātnieki tehniskā dienesta direktora vietnieku ģenerāli Vladimiru Bogdanovu.

Pētījuma autori arī apgalvo, ka Tomskā noticis jau otrais mēģinājums noindēt Navļnijniju un ka divus mēnešus agrāk tie paši FSB darbinieki atentāta mēģinājumu pret opozīcijas līderi veikuši Kaļiņingradā, taču tad cietusi tikai politiķa dzīvesbiedre Jūlija.

Pats Navaļnijs, komentējot pētījumu, notikušo nosaucis par "valsts terorismu".

Navaļnijs “Bellingcat”, “The Insider”, “Der Spiegel” un CNN pētnieku savākto informāciju izklāstījis savā “YouTube” kanālā, teju stundu garā video, piebilstot, ka viņš un viņa arī līdzgaitnieki piedalījušies izmeklēšanas beigu fāzē. 

Navaļnijs pauž viedokli, ka tie nav bijuši atsevišķi FSB darbinieki, kas darbojušies pēc kāda oligarha vai amatpersonas pasūtījuma, bet gan vesela FSB nodaļa, kas veselus divus gadus īstenojusi operāciju, cenšoties opozicionāru noslepkavot, un izmantojusi no slepenas valsts laboratorijas saņemtu ķīmisko ieroci.

"Protams, ka tāda mēroga un tāda garuma operāciju nevar organizēt neviens cits kā FSB vadītājs [Aleksandrs] Bortņikovs, bet viņš nekad neuzdrošinātos to darīt bet [prezidenta Vladimira] Putina pavēles," uzsvēra Navaļnijs.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu