Arheologi pēta 3000 gadu seno "Romeo un Džuljetas" apbedījumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Bethsaida Excavations Project

Pirms vairāk nekā 3000 gadiem bibliskajā Izraēlas pilsētā Betsaidā cieši blakus tika apglabāts vīrietis un sieviete. Vīrietis bija apķēris savu, iespējams, mīļoto, tāpēc tagad arheologi šos divus skeletus nodēvējuši par “Romeo un Džuljetu”.

Arheologi domā, ka abi šie indivīdi nomira vienlaicīgi, tiesa, nav īsti skaidrs, kāds bija nāves cēlonis.

“Ļoti, ļoti reti izdodas atrast šādus apbedījumus,” komentēja pētnieks Ramī Aravs.

Pēc skeletu izpētes noskaidrojās, ka vīrietis savas nāves brīdī bija gandrīz 20 gadu vecs, bet sieviete bija pusaudze. Izskatās, ka viņi abi gāja bojā vienlaicīgi. Uz kauliem nav redzamas kādas traumas pēdas, tāpēc pētniekiem nav ne jausmas, kas viņus nogalināja.

Par spīti intīmajai pozai, kādā pāris tika apglabāts, zinātnieki joprojām nav droši par to, kādas īsti bija attiecības starp viņiem. Izdevumam “Live Science” Aravs stāstīja, ka tas, kurš viņus apglabāja, ar nolūku tos novietoja attiecīgajā stāvoklī, proti, viņi nenomira tādā stāvoklī.

Kas viņi bija?

“Kapā nebija nekādu citu priekšmetu vai ziedojumu,” piebilda Aravs. Viņam un kolēģiem arī nav zināms, vai šie abi indivīdi bija elites locekļi vai arī zemākas kārtas pārstāvji.

Atliekas un vēstures avoti liecina, ka pāris dzīvoja Izraēlas pilsētā Betsaidā. Viņi bija aramieši, un iespējams, ka Mēness dievs bija viņiem nozīmīgs, jo Betsaidā pirms tam tika atrastas arī divas stēlas, uz kurām bija attēlots šis dievs.

Arheologiem ir zināms, ka Betsaida bija ebreju Bībelē vairākas reizes pieminētās karaļvalsts Gešūras galvaspilsēta. Bībeles stāsti vēsta, ka Gešūra tajā laikā konfliktēja ar Izraēlu.

Pēc tam, kad beigsies pandēmija, arheologi cer no kauliem iegūt DNS paraugus un uzzināt vairāk par abiem nelaiķiem.

Arheoloģiskie izrakumi Betsaidā norisinās jau kopš 1987. gada, un šī pāra atliekas tika atrastas jau pirms desmit gadiem, tiesa, tikai tagad pētnieki ir rūpīgāk pievērsušies atlieku izpētei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu