Vai zini, kā cilvēki visbiežāk gūst traumas? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Katru gadu daudzi miljoni cilvēku visā pasaulē cieš no dažādām traumām – sākot no bites dzēlieniem un beidzot ar traumām, kas gūtas autoavārijā. Interesanti – kāds ir biežākais veids, kādā cilvēki gūst traumas?

“Pagaidām tie ir kritieni. Īpaši, ja mēs runājam par traumām, kas nav dzīvībai bīstamas,” izdevumam “Live Science” teica Džona Hopkinsa Blumberga Sabiedrības veselības skolas epidemioloģe, kas specializējas traumu novēršanā, Sjūzena Beikere.

ASV 2018. gadā aptuveni 29% no cilvēkiem, kas nonāca slimnīcā traumas dēļ, to bija ieguvuši nokrītot, vēsta Slimību kontroles un profilakses centri. Visbiežākais iemesls kritienam savukārt ir kāpnes.

Ar kāpnēm saistītās traumas ir izplatītākas vecāku cilvēku vidū, kuri pa tām mēdz krist biežāk nekā jaunāki cilvēki, kuri vēl ir fiziski un garīgi spēcīgi.

Lielāka traumu riska priekšā krītot ir arī mazuļi, kas mācās staigāt. 2012. gada pētījumā, kurā tika iekļauti 285 mazuļi un nedaudz vecāki bērni, kāpnes bija lielākais krišanas iemesls. Pēc tam sekoja izkrišana no gultas, iepirkumu ratiem vai cilvēka rokām.

Katru gadu liels skaits pusaudžu un jauniešu (15 līdz 24 gadus veci cilvēki) traumas gūst, nodarbojoties ar sportu. Basketbols un futbols ir  visbiežākais iemesls traumām šajā vecuma grupā.

Tas gan nenozīmē, ka cilvēkiem būtu jāpārtrauc sportot vai kāpt pa kāpnēm. Galvenais to darīt uzmanīgi un apdomīgi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu