NASA parāda, kā zonde “Neatlaidība” nosēdīsies uz Marsa (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

NASA video parādījusi, kā izskatīsies brīdis, kad zonde “Neatlaidība” piezemēsies uz Marsa. Pētnieku komanda šo brīdi apraksta kā “septiņas šausmu minūtes”. 

2,4 miljardus ASV dolāru vērtais un atomenerģijas darbinātais robots “Neatlaidība” ceļā uz Marsu tika palaists šā gada jūlijā, un ir plānots, ka uz Marsa tas nosēdīsies nākamā gada februārī. 

Kad zonde sasniegs Marsa atmosfēru un būs ceļā uz Jezero krāteri, tai būs septiņu minūšu laikā ievērojami jāsamazina ātrums, jāpiezemējas uz sarkanīgās Marsa virsmas un jāatvienojas no galvenā kosmosa kuģa. 

Tagad NASA ir publicējusi animāciju, kā tas varētu izskatīties. Redzams, ka tas ir ļoti sarežģīts process. 

ANIMĀCIJA: NASA ZONDES "NEATLAIDĪBA" NOLAIŠANĀS UZ MARSA

“Jo vairāk mēs zinām par Marsu, jo gatavāki mēs esam uz tā nogādāt cilvēku un atgādāt to atpakaļ drošībā uz Zemes. Tagad mēs vēlamies saprast, kā Marss ir veidojies, kā tas evolucionējis planētu sistēmā un ko tas viss var mums pavēstīt par mūsu pašu planētu, Saules sistēmu un mūsu vietu visumā,” jūlijā izdevumam “UPI” teica zinātnieks Kens Vilifords. 

Ņemot vērā, ka ir nepieciešamas 11 minūtes, lai radio signāls no Marsa sasniegtu Zemi, NASA inženieri uzreiz neuzzinās, vai zonde ir veiksmīgi nolaidusies uz Marsa. Tiesa, nolaišanās kārtība zinātniekiem nebūs nekas jauns. Zonde “Zinātkāre” (Curiosity) līdzīgā veidā nolaidās uz Marsa pirms astoņiem gadiem. NASA cer, ka uzlabotie navigācijas rīki nolaišanos padarīs vieglāku. 

Kad zonde būs nolaidusies uz Marsa, tā meklēs antīkas dzīvības paliekas, kā arī uzņems augstas kvalitātes video, foto un audio materiālus. Turklāt ir paredzēts, ka zonde atpakaļ uz Zemi nogādās Marsa iežu paraugus. Uz zondes atradīsies arī helikopters “Atjautība”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu