Bellingcat noskaidrojis arī citus Navaļnija indētāju upurus

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristo Grozevs
Kristo Grozevs Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki, kurus tur aizdomās par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu ar kaujas ķīmisko vielu “Novičok”, varētu būt saistīti ar trijām citām veiksmīgi īstenotām slepkavībām un diviem slepkavības mēģinājumiem, tā vēsta “Bellingcat” pētnieks Kristo Grozevs.

Ar sava jaunākā pētījuma detaļām Grozevs sola iepazīstināt tuvāko divu nedēļu laikā.

1.janvārī intervijā radio stacijai “Echo Moskvi” “Bellingcat” pārstāvis Kristo Grozevs sacīja, ka runa ir par “trim reāli nogalinātiem un diviem mēģinājumiem”. Izmeklētāji pagaidām negrasās nosaukt cietušo vai bojā gājušo vārdus, taču plašāku informāciju sola sniegt ne vēlāk kā līdz janvāra vidum.

Ceturtdien Kristo Grozevs publicēja tabulu ar informāciju par Alekseja Navaļnija izsekošanā iesaistīto personu pārvietošanos. Tajā apkopoti visu ceļojumu datumi, izbraukšanas vietas un galamērķi. Dažos gadījumos norādīti arī reisu numuri.

Grozevs arī aicināja lietotājus pievienot savus komentārus, ja viņi pamana interesantas sakritības. Pēc viņa teiktā, informācija ir paredzēta galvenokārt krievvalodīgo žurnālistu un izmeklētāju vajadzībām.

Arī jaunākie sensacionālie FDD  “nāves eskadras” izsekošanas rezultāti varētu būt saistīti ar aviopasažieru reisu analīzi. Daži interneta lietotāji jau ir atzīmējuši, ka Alekseja Navaļnija indēšanā iesaistītie Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki ir lidojuši aptuveni vienā un tajā pašā laikā un virzienā ar rakstnieku un publicistu Dmitriju Bikovu un kādu čečenu sabiedrisko aktīvistu.

2019.gada aprīlī Dmitrijs Bikovs mīklainos apstākļos nonāca slimnīcā un reanimācijā. Vēlāk viņš paziņoja, ka ticis saindēts, taču ārsti nespēja noteikt, kas tā ir par indi un kā tā nonākusi viņa organismā.

Pagājušā gada 14.decembrī “Bellingcat” un “The Insider” žurnālisti publicēja uz mobilo telefonu meta datiem balstītu pētījumu, kas atklāja, kā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) aģenti gadiem ilgi izsekoja Navaļniju un aizpagājušā gada septembrī Kaļiņingradā pat neveiksmīgi mēģināja viņu noindēt. Toreiz krietni mazāku indes devu, acīmredzot, kādas kļūmes dēļ saņēma viņa dzīvesbiedre Jūlija, bet par to, ka viņas īslaicīgās veselības problēmas nav nejaušas, liecināja Navaļnija izsekotāju intensīvā sazvanīšanās ar priekšniecību Maskavā.

Jau ziņots, ka 44 gadus vecajam Navaļnijam pagājušā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Kā secināts izmeklēšanā, ko veicis starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas izdevums "The Insider" sadarbībā ar ASV televīzijas kanālu CNN un vācu žurnālu "Der Spiegel", atentātu pret Navaļniju Tomskā īstenoja slepena Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) vienība, kas darbojusies FDD Kriminālistikas institūta aizsegā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu