Pandēmijas pozitīvā blakne: masu apšaudes ASV notiek krietni retāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Covid-19 pandēmijai, kas raisījusi sociālos nemierus, politisko un ekonomisko saspīlējumu, ir kāda pozitīva blakne – 2020.gadā ASV notikušo masu apšaužu skaits bija mazākais vairāk nekā desmit gados,  vēsta aģentūra AP. 

Saskaņā ar mediju AP un “USA Today", kā arī ASV Ziemeļaustrumu Universitātes veidoto datubāzi, par masu apšaudi uzskatāms incidents, kurā gājuši bojā vismaz četri cilvēki, neskaitot pašu apšaudes sarīkotāju. 

Saskaņā ar šādu metodoloģiju, ASV 2020.gadā notika vien divas masu apšaudes - abas tās fiksētas gada sākumā, vēl pirms Covid-19 izplatības dēļ tika noteikti stingri ierobežojumi. 

Pirmā masu apšaude notika 26.februārī, kad kādas alusdarītavas darbinieks Milvoki nošāva piecus savus kolēģus, bet pēc tam izdarīja pašnāvību. 

Savukārt otrs incidents fiksēts 15.martā Springfīldā, kur kāds vīrietis nošāva četrus cilvēkus un izdarīja pašnāvību. 

Asiņainu apšaužu skaita kritumu eksperti skaidro ar to, cilvēki Covid-19 izplatības noteikto ierobežojumu dēļ mazāk gāja ārā, tādējādi potenciālajiem uzbrucējiem bija mazāk iespēju masu slaktiņu sarīkošanai. Tajā pašā laikā ASV sabiedrība lielā mērā koncentrējās uz Covid-19 traģēdijām, kas arī nozīmēja, ka potenciālie šāvēji mazāk laika veltīja domām par uzbrukumu rīkošanu. 

2019. un 2018.gadā ASV reģistrētas attiecīgi deviņas un desmit masu apšaude.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu