Lūk, kā varētu izklausīties supernova

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krabja miglājs
Krabja miglājs Foto: AFP / Scanpix

NASA jaunajā projektā radījusi skaņas, kādas varētu pavadīt vienu no apbrīnojamākajiem fenomeniem visumā – zvaigznes eksploziju jeb supernovu.

Kosmosā neviens nesadzirdēs tavus kliedzienus. Nesadzirdēs arī sprādzienus vai pat galaktiku sadursmes. Kosmosā nav atmosfēras, kurā veidoties skaņai. Tomēr ar jaunas “datu atskaņošanas” programmas palīdzību NASA ļāvusi mums vismaz nojaust, kā varētu izklausīties supernova – atskaņota ar Zemes mūzikas instrumentiem.

Lai noskaidrotu, kā skan supernova, pētnieki no Rentgenstaru observatorijas Chandra (angļu: Chandra X-ray Observatory, CXO) izmantoja trīs ikoniskas fotogrāfijas no sava arhīva, pārvēršot dažādās gaismas frekvences dažādos skaņas toņos.

Lūk, zvaigznes eksplozija Krabja miglājā. Zilos un baltos rentgenstarus atveido pūšamie instrumenti; violeto optisko gaismu spēlē stīgu instrumenti; savukārt rozā infrasarkano gaismu spēlē vēja stabules. Skaņas kopā saplūst tuvu miglāja centram, no kurienes uz visām pusēm plūst gāzes un radiācija.

NASA publicēja arī divus citus video. Vienā parādīta tā saucamā ložu kopa (Bullet Cluster) – divu galaktiku kopu lēna sadursme aptuveni 3,7 miljardu gaismas gadu lielā attālumā no Zemes. Šī sadursme sniedz pirmos tiešos pierādījumus par tumšās matērijas eksistenci.

Pēdējā video parādīta supernova “1987A”. Tā nodēvēta par godu gadam, kurā Zemi pirmo reizi sasniedza tās gaisma. Tā atrodas Lielajā Magelāna mākonī aptuveni 168 tūkstošu gaismas gadu lielā attālumā no Zemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu