ASV: Aiz kiberuzbrukuma federālās valdības iestādēm visdrīzāk stāv Krievija (4)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Finanšu ministrija
ASV Finanšu ministrija Foto: ERIC BARADAT/AFP/Scanpix

ASV nacionālās drošības dienesti otrdien apstiprināja, ka aiz vērienīgā kiberuzbrukuma ASV federālās valdības iestādēm un uzņēmumiem, visticamāk, stāv Krievija, vēsta aģentūra AP.

Tādā veidā dienesti noraidīja aizejošā ASV prezidenta Donalda Trampa apgalvojumus, ka uzbrukumu varētu būt pastrādājusi Ķīna.

Drošības dienestu kopīgais paziņojums ir pirmā reize, kad ASV valdība oficiāli nosaukusi iespējamo vainīgo. Tajā arī norādīts iespējamais motīvs - "izlūkošanas informācijas vākšana", nevis mēģinājums traucēt ASV iestāžu darbību.

Dienesti uzsvēra, ka kiberoperācija joprojām "turpinās". Notiek draudu identificēšana.

Ziņojumu sagatavoja Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), Nacionālās drošības aģentūra (NSA), ASV Nacionālās izlūkošanas dienesta direktora birojs un Kiberdrošības un infrastruktūras drošības aģentūra.

"SolarWinds" kiberuzbrukums

Pagājušā gada decembrī kļuva zināms par kiberuzbrukumu ASV federālajām institūcijām un korporācijām, kas turpinājies vismaz kopš pagājušā gada pavasara. Starp uzbrukumā cietušajām iestādēm bija ASV Finanšu ministrija, Valsts departaments, Tirdzniecības ministrija, Enerģētikas ministrija un Pentagons. 

Uzbrukumā Teksasas IT uzņēmuma "SolarWinds" radītajai datorprogrammai hakeri bija uzinstalējuši ļaunatūru.

Aizdomās par uzbrukumu sarīkošanu tika turēts hakeru grupējums “Cozy Bear”, kas saistīts ar Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestu. 

Ziņu aģentūra AP 19.decembrī ziņoja, ka Baltā nama amatpersonas bija gatavas publicēt ziņojumu par Krievijā kā ticamāko kiberuzbrukuma rīkotāju, taču pēdējā brīdī tiem esot likts paziņojumu uz laiku aizturēt. Tajā pašā dienā Tramps tvītoja, ka "kiberuzbrukums viltus ziņu medijos ir daudz lielāks nekā realitātē", un apsūdzēja Ķīnu, nesniedzot nekādus pierādījumus.

Lēmums par reakciju uz kiberuzbrukumu būs jāpieņem jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai. Baidens sacījis, ka pie uzbrukuma valdības iestādēm vainīgajām valstīm sagādāšot "vērā ņemamas sekas", taču nav zināms, vai viņš ar to domājis sankcijas, apsūdzības, atbildes kiberoperāciju vai citus līdzekļus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu