Ekadaši diēta. Kas tā ir un ko tā dod?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Ekadaši jeb atslodzes dienu ievērošana kļūst arvien populārāka mūsdienu rietumnieku pasaulē. Kas ir šis Austrumu tradīcijām veidotais brīnums, kas spēj attīrīt ne tikai organismu, bet arī apskaidrot prātu?

Žurnālā "Ieva" rakstīts, ka sena prakse pauž: tas, kurš gavē tieši konkrētās dienās divreiz mēnesī, saņem lielus garīgos ieguvumus, attīra savu apziņu, uzlabo veselību.

Galvenais princips - pareiza askēze pareizajā laikā!

Tā dēvētās ekadaši dienas ir konkrētas dienas divreiz mēnesī, kad citāda ēšana vai vispār neēšana var uzlabot veselību un arī paaugstināt ķermeņa enerģētiskās vibrācijas, tā radot labākus apstākļus cilvēka garīgajiem un izaugsmes centieniem.

Protams, šāds neliels, bet regulārs gavēnis noteikti nāk par labu arī svara kontrolei un slaidākam skatam uz dzīvi. 

Saskaņā ar vēdās pausto - ekadaši tiek ievērots divreiz mēnesī: 11. dienā pēc pilna mēness un 11. dienā pēc jauna mēness. Tātad gadā parasti ir 24 ekadaši dienas.

Ekadaši dienās jāatsakās no noteiktiem produktiem, enerģiju vairāk veltot saviem iekšējiem garīgajiem procesiem.

Aizliegta ir gaļa, zivis un olas, jo tiek uzskatīts, ka tās visas jau pēc savas būtības rada smagu karmu par dzīvas radības nogalināšanu.

Jāatsakās arī no graudaugiem, pākšaugiem un vēl virknes produktu. [..] Divas dienas mēnesī neēd pupas, zirņus, graudus (līdz ar to maizi, makaronus un citus miltu izstrādājumus), sojas produktus, prosu, rīsus, kukurūzu un tās cieti, lēcas, no graudaugiem iegūtas eļļas.

Atteikties no konkrētām garšvielām - sieramoliņa sēklām, sinepju sēklām (līdz ar to arī no sinepēm), ķiplokiem.

Senatnē cilvēki ekadaši sāka ievērot pēc saullēkta un beidza pēc saullēkta nākamajā dienā. 

Ekadaši ir cieši saistīts ar mēness kalendāra ciklu, kam vēdiskajā pasaulē ir milzu nozīme. 

Ekadašī dienas 2021. gadā: 9. un 24. janvāris, 7. un 23. februāris, 9. un 25. marts, 7. un 23. aprīlis, 7. un 23. maijs, 6. un 21. jūnijs, 5. un 20. jūlijs, 4. un 18. augusts, 2. un 17. septembris, 2. un 16. oktobris, 1., 14. un 30. novembris, 14. un 30. decembris.

Vairāk par šo attīrīšanos un produktiem, ko tad drīkst lietot, lasi šīs nedēļās žurnālā "Ieva". 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu