Vēršas plašumā diskusijas par Trampa iespējamu atcelšanu no amata pirms termiņa (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps. Ilustratīvs attēls.
Donalds Tramps. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Pēc tam, kad ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji ielauzās ASV Kapitolijā laikā, kad kongresmeņiem bija paredzēts apstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās, ASV valdības locekļi apsprieduši atcelt Donaldu Trampu no prezidenta amata, vēsta trīs ASV telekanāli.

Trampa pilnvaru termiņš ir vēl 13 dienas - 20.janvārī šajā amatā tiks inaugurēts Džo Baidens. 

Valdības locekļi apsprieduši ASV konstitūcijas 25.labojumu, kas ļauj viceprezidentam un valdībai atcelt prezidentu no amata, ja viņš tiek novērtēts kā nespējīgs pildīt sava amata uzliktos pienākumus.

ASV viceprezidentam Maikam Pensam tādā gadījumā būtu jāsasauc valdības locekļi uz balsojumu par Trampa atcelšanu.

Vairāki republikāņu līderi izteikušies, ka Trampa uzvedība izgājusi ārpus kontroles, un apstiprinājuši, ka apspriests konstitūcijas 25.labojums, vēstīja telekanāls CCN.

Arī kanāls ABC, atsaucoties uz vairākiem avotiem, vēstīja, ka šis labojums apspriests, bet kanāla CBS žurnāliste Margarēta Brenana ziņoja, ka nekāds oficiāls lūgums Pensam nav iesniegts.

Trampa pamudinājumi protestētājiem, nepamatotie apgalvojumi, ka 3.novembrī notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās viņš zaudējis tikai tāpēc, ka vēlēšanu procesā notikusi plaša krāpšanās, un citas Trampa dīvainības raisījušas jautājumus par viņa spējām vadīt valsti.

Lai gan līdz jaunievēlētā prezidenta Džo Baidena inaugurācijas ceremonijai palikušas tikai divas nedēļās, pēc Trampa atbalstītāju ielaušanās Kapitolija ēkā, demokrātu likumdevēji aicinājuši izmantot konstitūcijas 25.labojumu.

Pārstāvju palātas Tieslietu komitejā pārstāvētie demokrāti nosūtījuši vēstuli Pensam, aicinot viņu rīkoties, lai atceltu Trampu no amata.

Vēstulē norādīts, ka Tramps kūdījis uz sacelšanos un mēģinājis graut demokrātiju.

Tramps ar savu uzrunu trešdien paradījis, ka "nav garīgi vesels un joprojām nespēj aptvert un pieņemt 2020.gada vēlēšanu rezultātus", teikts vēstulē.

Arī ietekmīgais laikraksts "Washington Post" aicināja atcelt Trampu no amata, norādot, ka viņa palikšana prezidenta amatā rada nopietnus draudus ASV demokrātijai.

"Prezidents nav piemērots, lai paliktu amatā nākamās 14 dienas. Katra sekunde, kurā viņš saglabā plašās prezidenta pilnvaras, ir drauds sabiedriskajai kārtībai un nacionālajai drošībai," vēstīja "Washington Post".

CNN raksta, ka arī pašu republikāņu līderu vidū dzirdamas pārdomas, ka Tramps būtu jāatceļ no amata vēl pirms viņa pilnvaru termiņa beigām 20.janvārī. Tostarp četri vārdā nenosaukti republikāņi esot atsaukušies uz ASV Konstitūcijas 25.grozījumu, kas nosaka - ja prezidents kļūst nespējīgs pildīt savus pienākumus, prezidenta vietu ieņem viceprezidents, šajā gadījumā - Maiks Penss. Tas būtu bezprecedenta solis ASV vēsturē.

Savukārt vēl divi republikāņi pauduši, ka būtu jāuzsāk impīčmenta procedūra. Šādā gadījumā Senāts varētu balsot arī par to, lai Tramps nekad vairs nevarētu ieņemt federālos amatus. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu