Divas ASV ministres atkāpjas pēc notikumiem Kapitolijā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV transporta ministre Elaina Čao
ASV transporta ministre Elaina Čao Foto: Reuters/ScanPix

ASV transporta ministre Elaina Čao ceturtdien paziņoja, ka atkāpjas no amata saistībā ar trešdien notikušajām nekārtībām Kapitolija ēkā Vašingtonā. Ar līdzīgu paziņojumu klajā nākusi arī ASV izglītības ministre Betsija Devosa.

Čao, kas ir precējusies ar Senāta republikāņu vairākuma līderi Miču Makonelu, sacīja, ka tas bija "traumatisks un pilnīgi novēršams notikums, kad prezidenta [Donalda Trampa] atbalstītāji iebruka Kapitolija ēkā pēc viņa uzrunāta mītiņa".

"Tas ir mani dziļi satraucis tādā veidā, ka es to vienkārši nevaru nolikt malā," viņa piebilda.

Vairāki demokrātu kongresmeņi uztvēra Čao atkāpšanos kā pozu. "Žurkas atstāj grimstošu kuģi," tviterī paziņoja demokrātu kongresmene no Kalifornijas Džekija Speiere.

ASV izglītības ministre Betsija Devosa ceturtdien kļuva par otro prezidenta Donalda Trampa valdības locekli, kas atkāpās no amata, reaģējot uz trešdien notikušajām nekārtībām Kapitolija ēkā Vašingtonā.

Devosa arī paziņoja, ka Tramps palīdzējis uzkurināt šo vardarbību.

"Šī izturēšanās bija neiedomājama mūsu valstij. Nav šaubu par to, kā jūsu retorika ietekmēja situāciju, un man tas ir pagrieziena punkts," Devosa rakstīja vēstulē Trampam, kas publicēta vairākos ASV medijos.

Čao un Devosa ir ievērojamākās no vairākām Baltā nama amatpersonām, kas pēdējo 24 stundu laikā paziņojušas par savu demisiju.

Bijušais Baltā nama personāla vadītājs Miks Malveinijs paziņoja, ka atkāpjas no īpašā sūtņa Ziemeļīrijā amata, protestējot pret pūļa vardarbību, kuru Tramps esot veicinājis.

"Es nevaru šeit palikt - ne pēc vakardienas. Nevar skatīties uz šo vakardienu un domāt, ka gribu būt daļa no tās jebkādā veidā vai formā," Malveinijs pavēstīja telekanālam CNBC. Viņš sacīja, ka ir informējis valsts sekretāru Maiku Pompeo par savu atkāpšanos no diplomātiskā amata.  

"Tie, kas izvēlas palikt, un es esmu runājis ar dažiem no viņiem, izvēlas palikt [amatā] tāpēc, ka ir uztraukti par to, ka prezidents tajā varētu iecelt kādu sliktāku [cilvēku]," sacīja Malveinijs. 

Uzreiz pēc trešdien notikušās vardarbības no sava amata atkāpās nacionālās drošības padomnieka vietnieks Mets Potingers. 

Par savu atkāpšanos ir paziņojusi arī pirmās lēdijas Melānijas Trampas preses sekretāre Stefānija Grišema, kas ir bijusī Baltā nama preses sekretāre.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu