Vietā, kur Jūda nodeva Jēzu, atrasta ebreju šķīstīšanās vanna (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Atef Safadi / AP

Arheologi Ģetzemanē – vietā pie Jeruzalemes, kur, kā rakstīts Bībelē, Jūda nodeva Jēzu, – atraduši antīkas šķīstīšanās vannas atliekas.

2000 gadu senā šķīstīšanās vanna, kuru senebreju valodā sauc par “mikveh”, ir vienīgais arheoloģiskais atklājums Ģetzemanē no laika, kad dzīvojis Jēzus, paziņojumā rakstīja Izraēlas arheologi.

“Šī vanna kopā ar ēkas atliekām, iespējams, liecina par lauksaimniecības nozares eksistenci šajā vietā pirms 2000 gadiem. Iespējams, tā bija vīna vai eļļas ražošana. Ebreju šķīstīšanās likumi paredzēja, ka jāattīrās visiem vīna un eļļas nozarē stādājošajiem. Vārds Ģetzemane ir atvasināts no senebreju vārda, kas nozīmē eļļas presi,” skaidroja arheologs Amits Raems.

FOTO: EBREJU ŠĶĪSTĪŠANĀS VANNA UN BAZNĪCAS ATLIEKAS ĢETZEMANĒ

1500 gadu senā baznīca, kas tika atrasta arheoloģisko izrakumu vietā, visticamāk, tika celta bizantiešu laikā, tiesa, cilvēki to turpinājuši lietot arī laikā, kad teritoriju savā varā pārņēma musulmaņi, proti, ap mūsu ēras 640. gadu. Baznīca ir būvēta no gludi tēstiem akmeņiem, uz kuriem grieķu valodā rakstīts:

“Kristus mīļotāju piemiņai un mieram [krusta zīme]. Dievs, kurš pieņēma Ābrahāma upuri, pieņem tavu kalpu sagādāto un atlaid to grēkus [krusta zīme]. Āmen.”

Kā vēstīts Bībelē, Jēzu arestēja pūlis, kuru vidū bija arī Jūda, kurš uzrādīja Jēzu, noskūpstot viņu. Pēc tam Jēzus tika nogādāts pie Poncija Pilāta, kurš piesprieda sodu.

Tas Ģetzemani padara par vietu, kur tika nodots un arestēts Jēzus Kristus. Tas mūsdienu kristiešiem ir ļoti nozīmīgs notikums Bībelē.

Nākotnes svētceļnieki Ģetzemanē noteikti varēs aplūkot jauno atklājumu, piebilda arheologi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu