Pelosi ar armijas vadītāju apspriedusi iespēju, kā liegt Trampam piekļuvi kodolieroču kodiem (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE/AFP/Scanpix

ASV Pārstāvju palātas spīkere demokrāte Nensija Pelosi piektdien pavēstīja, ka ar Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētāju Marku Miliju apspriedusi iespēju, kā liegt prezidentam Donaldam Trampam piekļuvi kodolieroču kodiem.

"Šorīt es runāju ar Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšnieku Marku Miliju, lai apspriestu pieejamos piesardzības līdzekļus, lai liegtu nestabilam prezidentam sākt militāras naidīgas darbības vai piekļūt palaišanas kodiem un dot pavēli veikt kodoltriecienu," teikts Pelosi vēstulē Pārstāvju palātas locekļiem.

"Situācija ar šo nenormālo prezidentu nevar būt vēl bīstamāka un mums ir jādara viss, ko varam, lai aizsargātu amerikāņu tautu no šī nelīdzsvarotā uzbrukuma mūsu valstij un mūsu demokrātijai," norāda Pelosi.

Viņa arī aicināja Kongresa republikāņus sekot demokrātu piemēram un aicināt Trampu nekavējoties atkāpties no amata. Ja prezidents nekavējoties un brīvprātīgi neatkāpsies, Kongress rīkosies, paziņoja Pelosi.

ASV Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers ceturtdien paziņoja, ka prezidents Tramps nekavējoties jāatstādina no amata par kūdīšanu uz dumpi Savienoto Valstu Kapitolijā.

Ņujorkas senators aicināja viceprezidentu Maiku Pensu aktivizēt konstitūcijas 25.labojumu, kas paredz, ka kabinets ar balsu vairākumu var atstādināt prezidentu, kas nav spējīgs pildīt pienākumus.

Šūmera aicinājumam pievienojās arī Pelosi, mudinot Pensu un kabinetu nekavējoties aktivizēt 25.labojumu, lai atceltu Trampu no amata, nodēvējot viņu par "ļoti bīstamu personu, kas nevar turpināt atrasties amatā".

Ja 25.labojums netiks iedarbināts, Kongress ir gatavs virzīties uz Trampa impīčmentu, sacīja Pelosi.

Laikraksts "New York Times" vēsta, ka Penss iebilst pret to, ka centienos panākt Trampa atstādināšanu no amata tiek izmantots konstitūcijas 25.labojums, kā to ierosinājuši demokrāti un daži republikāņi.

Penss nav publiski izteicies par šī mehānisma aktivizēšanu, kas ASV vēsturē nekad nav darīts, tomēr laikraksts, atsaucoties uz kādu viceprezidentam tuvu cilvēku, ziņo, ka Penss ir pret šo radikālo soli.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu