ASV Pārstāvju palātas demokrāti centīsies panākt Trampa atstādināšanu no amata (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Nensija Pelosi.
Nensija Pelosi. Foto: EPA/Scanpix

ASV Kongresa Pārstāvju palātas demokrāti centīsies panākt Donalda Trampa atstādināšanu no prezidenta amata, paziņojusi Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi, kas pārstāv Demokrātu partiju.

Pārstāvju palāta pirmdien plāno pieņemt rezolūciju, kurā viceprezidents Maiks Penss tiks aicināts izmantot konstitūcijas 25.labojumu, kas paredz, ka valdība ar balsu vairākumu var atstādināt prezidentu, kas nav spējīgs pildīt pienākumus, teikts Pelosi vēstulē, ko viņa nosūtījusi Pārstāvju palātas demokrātiem. Šis labojums ASV vēsturē vēl nav ticis izmantots.

Ja Penss nepiekritīs Trampa atstādināšanai, izmantojot 25.labojumu, Pārstāvju palāta iniciēs Trampa impīčmenta procesu, norādījusi Pelosi. Viņa uzsvērusi, ka Trampa turpmāka atrašanās pie varas apdraud demokrātiju Savienotajās Valstīs.

Pārstāvju palāta jau nobalsoja par Trampa impīčmentu 2019.gadā saistībā ar trauksmes cēlēja ziņojumu, ka Tramps telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Tomēr impīčments cieta neveiksmi, jo to neatbalstīja Kongresa augšpalāta Senāts. Gaidāms, ka arī šoreiz Senātā neizdosies iegūt impīčmentam nepieciešamo divu trešdaļu balsu vairākumu.

Jau vēstīts, ka vairāki simti Trampa atbalstītāju trešdien Vašingtonā iebruka Savienoto Valstu Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu demokrāta Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Sadursmju gaitā tika raidīti šāvieni, un vardarbībā pieci cilvēki zaudēja dzīvību.

Trampa pilnvaru termiņš beigsies 20.janvārī, kad prezidenta amatā viņu nomainīs Baidens.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu