Sešus mēnešus pēc infekcijas liela daļa Covid-19 pacientu joprojām cieš no simptomiem (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sasirgusi meitene ar masku.
Sasirgusi meitene ar masku. Foto: Unsplash

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas cilvēku, kas hospitalizēti pēc saslimšanas ar Covid-19 sešus mēnešus pēc izveseļošanās joprojām cieš vismaz no viena simptoma, rakstīts jaunā pētījumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Lancet”, bija iesaistīti vairāki simti Covid-19 pacientu no Ķīnas pilsētas Uhaņas. Šis pētījums ir viens no vairākiem, kuros aprakstīti Covid-19 ilgtermiņa simptomu gadījumi. 

Zinātnieki noskaidroja, ka visbiežākais slimības simptoms, kas saglabājas ilgāk, ir nogurums un muskuļu vājums. Vairāki cilvēki sūdzējušies arī par problēmām ar miegu. 

“Ņemot vērā, ka Covid-19 ir jauna slimība, mēs tikai sākam saprast dažus no tās ilgtermiņa iespaidiem uz veselību,” ziņu aģentūrai “AFP” komentēja pētnieki. 

Pētnieki arī saka, ka šis pētījums uzsver nepieciešamību rūpēties par pacientiem arī pēc tam, kad viņi ir izrakstīti no slimnīcas. Īpaši tiem, kuru stāvoklis bija smags. 

“Mūsu darbs arī pasvītro ilgāku pētījumu nepieciešamību, kuros aplūkota lielāka populācijas daļa. Tas vajadzīgs, lai pilnībā saprastu, kāds ir Covid-19 efektu spektrs uz cilvēku,” piebilda pētnieki. 

Pasaules Veselības organizācija ir ziņojusi, ka vīruss dažiem cilvēkiem var izraisīt paliekošas sekas. Pasargāti no tā nav arī jaunie, spēcīgie un veselie cilvēki, kuri nav bijuši hospitalizēti. 

Jaunajā pētījumā bija iesaistīti 1733 Covid-19 pacienti, kas starp pagājušā gada janvāri un maiju bija izrakstīti no slimnīcas Uhaņā. Pacientu vidējais vecums bija 57 gadi Kad viņi tika apmeklēti vēlreiz starp jūniju un septembri, viņiem tika uzdoti jautājumi par simptomiem un dzīves kvalitāti. Turklāt tika veikti arī laboratorijas testi un fiziskos spēju pārbaude. 

Pētījumā atklājās, ka 76% no aptaujātajiem un pārbaudītajiem pacientiem joprojām bija slimības simptomi. 63% bija nogurums un muskuļu vājums, bet 26% miega problēmas. 

Pētījuma autori teica, ka šis atklājums raisa bažas par iespēju pacientiem atkārtoti inficēties ar Covid-19. Tiesa, ir nepieciešams lielāks pacientu skaits, lai to uzzinātu pavisam droši. 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu