Par "Moderna" vakcīnu uzglabāšanu un loģistiku atbildēs SIA "Vakcīna"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Moderna" izstrādātā vakcīna pret Covid-19
"Moderna" izstrādātā vakcīna pret Covid-19 Foto: AP/Scanpix

Par ražotāja "Moderna" vakcīnu pret Covid-19 uzglabāšanu un loģistiku Latvijā būs atbildīgs uzņēmums SIA "Vakcīna", aģentūrai LETA apstiprināja "Vakcīna" pārstāvis Jānis Matulis.

Viņš apliecināja, ka otrdien paredzēts saņemt "Moderna" pirmo kravu. Uz tās izvadāšanas brīdi "Vakcīna" būs saņēmusi arī Slimību profilakses un kontroles centra norādes par vakcīnu izvadāšanu uz konkrētiem vakcinācijas kabinetiem.

Matulis stāstīja, ka "Vakcīna" tika izvēlēta par "Moderna" vakcīnu uzglabāšanas un loģistikas atbildīgajiem, piedaloties Nacionālā veselības dienesta sarunu procedūrā. Konkrētu summu, par kādu noslēgts līgums, Matulis gan neatklāja. "Šajā sarunu procedūrā es nevaru atklāt konkrētas detaļas," viņš sacīja.

"Vakcīna" būšot atbildīgā gan par otrdien saņemtās "Moderna" vakcīnu kravas uzglabāšanu un loģistiku, gan arī par turpmākajām kravām, ar kurām tiks piegādāta "Moderna" vakcīnas.

Matulis uzsvēra, ka šīs vakcīnas uzglabāšanas un loģistikas prasības ir krietni vien mazāk komplicētas nekā tās ir "BioNTech" un "Pfizer" ražotajām vakcīnām, ar kurām jau sākta iedzīvotāju vakcinācija. Pēc Matuļa teiktā, "Moderna" vakcīnas var uzglabāt temperatūrā no mīnus 15 līdz mīnus 25 grādiem, bet pēc atsaldēšanas tās var uzglabāt divu līdz astoņu grādu temperatūrā un šādā veidā uzglabāt 30 dienas. Turpretim "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnām nepieciešamā temperatūra ir no mīnus 60 grādiem līdz mīnus 90 grādiem, bet pēc atsaldēšanas tās bija jāizlieto piecu dienu laikā.

Attiecīgi uzņēmumam nav bijis arī nepieciešams iegādāties nekādu papildu aprīkojumu, lai nodrošinātu "Moderna" vakcīnu uzglabāšanu un loģistiku, apgalvoja Matulis.

Viņš arī atzīmēja, ka "Vakcīna" ir dibināta pirms teju 20 gadiem, un vakcīnu piegādē uzņēmumam ir liela pieredze.

Jau vēstīts, ka pirmo ražotāja "Moderna" vakcīnu pret Covid-19 piegādi 1200 devu apmērā paredzēts saņemt šodien, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja deputāts, Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP).

Savukārt nākamo "Moderna" kravu 2000 devu apmērā plānots saņemt 25.janvārī, tomēr, vadoties pēc deputāta komisijai sniegtās informācijas, šī piegāde vēl nav apstiprināta.

Arī tālākā 5000 "Moderna" vakcīnu piegāde pagaidām nav apstiprināta, tomēr to paredzēts saņemt 8.februārī. Tikmēr februāra otrajā pusē - 22.februārī - plānots saņemt 16 000 "Moderna" devu. Arī šī piegāde vēl nav apstiprināta.

Tāpat ziņots, ka Latvija līdz šim ir saņēmusi 30 255 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas. Tās paredzētas kopumā 15 127 cilvēkiem, jo viena vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Vakcīna" reģistrēta 2001.gada 26.jūnijā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 298 788 eiro. Kompānija pieder SIA "Arbor Medical Korporācija" (86%) un Akselam Roshofam (14%). "Arbor Medical Korporācija" pieder Dacei Rātfelderei un Maijai Grigānei. "Vakcīna" patiesie labuma guvēji ir Rātfeldere un Roshofs.

2019.gadā "Vakcīna" strādāja ar 6,526 miljonu eiro apgrozījums, kas bija par 12,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa bija 424 312 eiro, kas ir pieaugums par 89,7%.

 
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu