Pieeju azartspēlēm un izlozēm pērn sev lieguši vairāk nekā 14 600 Latvijas iedzīvotāju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Pieeju azartspēlēm un izlozēm pagājušajā gadā sev lieguši 14 620 Latvijas iedzīvotāju, aģentūrai LETA pavēstīja Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne.

Viņa minēja, ka arī šogad janvārī Pašatteikušos personu reģistrā iekļauto personu skaits turpināja palielināties, pārsniedzot 14 700 iedzīvotāju.

Birne atgādināja, ka 2019.gadā publicētajā Veselības ministrijas pētījumā tika secināts, ka azartspēļu atkarības riskam Latvijā varētu būt pakļauti vairāk nekā 16 000 personu. Lai aizsargātu sabiedrības intereses un fizisko personu tiesības atturēties no pārmērīgas tieksmes spēlēt azartspēles, tostarp interaktīvās azartspēles, vai piedalīties interaktīvajās izlozēs, Latvijā kopš 2020.gada 1.janvāra darbojas Pašatteikušos personu reģistrs.

"Latvijas iedzīvotāju aktivitāte, piesakoties Pašatteikušos personu reģistrā, ir augsta - pirmajā reģistra darbības gada laikā lielākā daļa azartspēļu riskam pakļauto personu ir sev liegušas pieeju azartspēlēm. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka šīs personas ir brīvas no azartspēļu atkarības riska - reģistrs ir viens no rīkiem, kas var palīdzēt cīņā ar atkarību," pauda Birne.

Viņa uzsvēra, ka, apzinoties problēmu, ir jāvēršas arī pie ārsta - narkologa vai psihoterapeita - un atlabšanas laikā ir vēlams saņemt psihologa palīdzību.

2020.gada laikā Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijā klātienē un attālināti sniegti vairāk nekā 550 bezmaksas psihologa konsultāciju azartspēļu spēlētājiem un viņu tuviniekiem.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas psiholoģe Magdalēna Pranaite atzīmēja, ka pērn trauksme un nenoteiktības sajūta, neziņa par nākotni ir ietekmējusi daudzus. "Īpaši smags šis laiks ir bijis cilvēkiem ar atkarības problēmām un viņu tuviniekiem, kam arī nepieciešama palīdzība un psiholoģiskais atbalsts. Slimības apzināšanās ir pirmais solis ceļā uz atveseļošanos, bet to var būt grūti vai teju neiespējami paveikt vienam. Tāpēc ir būtiski lūgt pastāvīgu psiholoģisko atbalstu sertificētam speciālistam un paralēli iesaistīties spēlmaņu atbalsta grupās, kur azartspēļu atkarīgie dalās pieredzē, kā sadzīvot ar šo slimību," viņa minēja.

Ieejot spēļu vietā (gan fiziskā, gan interneta vidē), ikvienai personai ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, lai pārliecinātos, vai persona nav iekļāvusi sevi Pašatteikušos personu reģistrā. Reģistrā iekļautajām personām ieeja vai pieeja azartspēlēm ir liegta. Reģistra liegums attiecas uz visām klasiskajām azartspēlēm, interaktīvajām azartspēlēm un interaktīvajām izlozēm, minimālais lieguma termiņš ir 12 mēneši. Liegumu ir iespējams pagarināt, atkārtoti iekļaujot sevi reģistrā.

Pašatteikušos personu reģistrā sevi iekļaut var brīvprātīgi, un tas ir jādara katram personīgi. Ārkārtējās situācijas laikā iesniegumu ar pieteikumu reģistram var iesniegt tikai attālināti, reģistra tīmekļa vietnē https://registrs.iaui.gov.lv, personas autentifikācijai izmantojot elektroniskās identifikācijas rīkus. Reģistrācija stājas spēkā iesnieguma iesniegšanas dienā. Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija aicina ikvienu, kurš iekļāvis sevi Pašatteikušos personu reģistrā 2020.gada janvārī, norādot minimālo termiņu, apsvērt iespēju to pagarināt.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija ir Finanšu ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir realizēt valsts politiku azartspēļu un izložu organizēšanā un nodrošināt izložu un azartspēļu organizēšanas likumību sabiedrības interešu un personu tiesību aizsardzībai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu