BioNTech sola lielākas vakcīnu piegādes pēc īslaicīgā pārtraukuma (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kompānija „Pfizer” pārbūvē savas ražošanas iekārtas Beļģijā, tāpēc neilgu laiku piegādās mazāk vakcīnu nekā bija paredzēts, taču šis iztrūkums jau no februāra vidus tikšot kompensēts ar uzviju, tā sola „Pfizer” partneris „BioNTech”.

"BioNTech/Pfizer" vakcīnu piegādes tiks samazinātas tikai vienu nedēļu, taču jau no 25.janvāra notiks atgriešanās pie sākotnējā piegāžu grafika un ražošanas apjoms tiks ievērojami palielināts, tā piektdienas vakarā žurnālam „Der Spiegel” paziņoja "BioNTech" pārstāve. Pēc viņas teiktā, kaut arī samazinātā apjomā, taču piegādes turpināsies arī nākamajā nedēļā, turklāt jau drīzumā ražošanas jaudas būs tik lielā mērā palielinātas, ka iztrūkstošo apjomu uzņēmums kompensēs līdz pirmā ceturkšņa beigām.

Piektdienas pēcpusdienā Vācijas veselības ministrija paziņoja, ka uzņēmumu „BioNTech” un „Pfizer” izstrādātās Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kavēsies trīs līdz četras nedēļas.

Kavēšanās saistīta ar darbiem „Pfizer” rūpnīcā Beļģijā, kur notiks pārbūve, lai palielinātu ražošanas jaudas. To, cik lielā mērā šo ražošanas apjomu izdosies palielināt, arī „Der Spiegel” piektdienas vakarā vēl neizdevās uzzināt.

Eiropas Komisija, ES dalībvalstis un citas skartās valstis tiks informētas par atjauninātajiem piegādes datumiem. Abi uzņēmumi uzsvēra, ka strādā „nenogurstoši”, lai paplašinātu savas ražošanas jaudas, kā arī pieaicinātu citus piegādātājus un līgumu ražotājus, lai palielinātu kopējo ražošanas jaudu.

Ražošanu sola ievērojami paplašināt

Pašlaik jau ir zināms par vēl vismaz trim ražotnēm Eiropā, kas jau tuvākajos mēnešos tiks pārbūvētas, lai tajās varētu ražot „BioNTech” un „Pfizer” izstrādātās Covid-19 vakcīnas. Viena no tām ir kādreizējā Šveices farmācijas firmas „Novartis” ražotne Vācijas pilsētā Marburgā, ko iegādājies „BioNTech”. Ražošanu tur plānots uzsākt februāra beigās vai martā, vēl šā gada pirmajā ceturksnī saražojot 250 miljonus vakcīnu devu, bet šogad kopumā – 750 miljonus.

Tāpat „Pfizer” panācis vienošanos ar amerikāņu firmu „Baxter” par vakcīnu ražošanas uzsākšanu uzņēmumā Hallē, Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē Vācijā. Trešā jaunā Eiropā topošā minēto vakcīnu ražotne atrodas Reinbekā netālu no Hamburgas.

Jau ziņots, ka sešas ES valstis piektdien kopīgā vēstulē EK paudušas nopietnas bažas par vakcīnas piegāžu kavēšanos.

Baltijas valstis, Dānija, Somija un Zviedrija vēstulē norādījušas, ka šī situācija ir nepieņemama un grauj uzticamību vakcinācijas procesam.

"Mēs esam spiesti informēt mūsu sabiedrību un sevišķi riska grupas (..), ka viņu vakcinēšana aizkavēsies, neskatoties uz mūsu valdību ievērojamajiem pūliņiem nodrošināt laicīgu piegādi," norādīts vēstulē.

Vēstulē EK lūgta nekavējoties pieprasīt paskaidrojumus "BioNTech" un "Pfizer" un uzsvērt, cik svarīgi ir, lai piegādes notiek laicīgi un piegāžu process ir stabils un caurspīdīgs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu