"Virgin Orbit" pirmo reizi izdodas palaist kosmosā raķeti

LETA/AFP/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Britu miljardiera Ričarda Brensona uzņēmumam "Virgin Orbit" svētdien pirmo reizi izdevies no lidmašīnas palaist kosmosā raķeti ar satelītiem.

Šis bija "Virgin Orbit" otrais mēģinājums palaist kosmosā raķeti no lidmašīnas spārna. Pērnā gada maijā misija neizdevās.

Lidmašīna pacēlās gaisā no Mohaves gaisa un kosmosa ostas tuksnesī uz ziemeļiem no Losandželosas un palaida raķeti virs Klusā okeāna.

Brensona 2012.gadā dibinātā uzņēmuma mērķis ir piedāvāt ātru un elastīgu pakalpojumu mazu satelītu palaišanai kosmosā.

21 metru garā raķete "LauncherOne" tika piestiprināta zem spārna lidmašīnai "Boeing 747", kas speciāli pārveidota šim mērķim un nodēvēta par "Cosmic Girl".

Foto: Reuters/ScanPix

Kad lidmašīna sasniedza nepieciešamos augstumu, raķete tika palaista. Iedarbojas raķetes dzinējs, kas nogādāja to Zemes orbītā.

Raķetes palaišana no lidmašīnas ir elastīgāks veids nekā vertikālā pacelšanās, jo uzņēmumam nav nepieciešama kosmosa lidaparātu palaišanas platforma.

Otra Brensons kosmosa kompānija "Virgin Galactic" izmanto līdzīgu konceptu ar mērķi nogādāt tūristus kosmosā, piedāvājot tiem piedzīvot bezsvara stāvoklis aptuveni 80 kilometrus virs Zemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu