Itālijas policisti atgūst da Vinči gleznas repliku, nemaz nezinot, ka tā bija pazudusi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Itālijas muzejā atgriezusies nozīmīga Leonardo da Vinči gleznas “Salvator Mundi” kopija, kas tika nozagta pagājušajā gadā. Tiesa, nevienam pat nebija ne jausmas, ka tā ir pazudusi.

Kā vēstīts ziņu izdevumā “CNN”, policija gleznas kopiju, kurā attēlots Jēzus ar kristāla lodi, atrada kādā dzīvoklī Neapolē. To 1510. gados, iespējams, uzgleznoja viens no da Vinči skolniekiem. Šī glezna ir pasaulē dārgākās gleznas replika, proti, oriģināls 2017. gadā tika pārdots par aptuveni 450 miljoniem ASV dolāru. Kopš tā laika tas nav parādījies publiski.

Muzejs, kurā tika glabāta replika, Covid-19 pandēmijas dēļ ir slēgts jau vairākus mēnešus, tāpēc neviens pat nepamanīja, ka replika ir pazudusi, vēstīts izdevumā “The Guardian”.

Foto: AP/Scanpix

Daži vēsturnieki gan šaubās, ka oriģinālais “Salvator Mundi” ir autentisks darbs. Proti,  pirms tas nonāca “Christie's” izsoļu namā, tas bija zudis gadsimtiem ilgi. Mākslas vēsturnieki iepriekš uzskatīja, ka 450 miljonus dolāru vērtais darbs patiesībā ir mazpazīstama mākslinieka Boltrafio darbs. Tikai vēlāk 21. gadsimtā pētnieki sāka spriest, ka tas tomēr varētu būt Leonardo da Vinči darbs.

Daži pētnieki joprojām uzskata, ka tā autors ir da Vinči. Jebkurā gadījumā nozagtā kopija izskatās balstīta uz 450 miljonus vērto “Salvator Mundi”.

Viss gan beidzies labi un kopija ir atgriezusies Neapoles muzejā. Dzīvokļa īpašnieks pagaidām ir arestēts, tomēr nav īsti skaidrs, kā glezna tika nozagta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu