Slideno ielu dēļ traumatologiem darba pilnas rokas; aicina seniorus izvērtēt vajadzību atrasties uz ielas (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Melnais ledus uz bruģa. Ilustratīvs attēls
Melnais ledus uz bruģa. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Apledojušo ielu un ietvju dēļ slimnīcās ievērojami pieaudzis pacientu skaits, kuri guvuši nopietnas traumas, paslīdot un krītot uz ledus. Smagākās traumas gūst tieši seniori, tāpēc mediķi aicina izvērtēt vajadzību doties ārpus mājas. 

Kā TVNET pastāstīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) galvenais ārsts Uģis Zariņš, slidenas ielas nemainīgi nozīmē paaugstinātu traumatismu. 

Slideno ielu dēļ slimnīcā šodien pacientu plūsma palielinājusies aptuveni par trešdaļu. Mediķu palīdzība nepieciešama cilvēkiem, kas guvuši spieķa kaula, pleca kaula, potīšu lūzumus. Liela daļa vecāku cilvēku nokļuvuši slimnīcā ar augšstilba lūzumiem.

Liela daļa gūto lūzumu ir ārstējami ķirurģiski, taču TOS atgādina, ka pandēmijas laikā arī daļa mediķu slimo, tāpēc slimnīca šādā situācijā spiesta strādāt ar pārslodzi.

Zariņš slimnīcas vārdā aicina sevišķi vecāka gadagājuma cilvēkus, ja iespējams, šajās dienās nedoties ārā no mājas

vai vismaz to nedarīt pašā rīta agrumā, kamēr ietves daudzviet vēl nav notīrītas. Tāpat viņš aicina senioru ģimenes locekļus pabrīdināt savus tuviniekus par slidenajām ielām un parūpēties par viņu vajadzību apmierināšanu, piemēram, atnest omītei no tirgus nepieciešamos pārtikas produktus. 

Tāpat mediķis ieteica šajos apstākļos izvairīties no augstpapēžu apaviem, kas visbiežāk noved pie potītes lūzumiem.  

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) informāciju par kopējo izsaukumu skaitu, kas saistīts ar slidenajām ielām, apkopos tuvākās diennakts laikā, tomēr dienesta pārstāve Inga Vītola atzina, ka dienas pirmajā pusē saņemti vairāki izsaukumi par smagām traumām, kas gūtas uz ledus. 

Visbiežāk cietušo vidū ir sievietes, kas vecākas par 60 gadiem un guvušas nopietnus roku vai kāju lūzumus, galvas un mugurkaula traumas. 

Vītola mudināja ikvienu šodien izvairīties no steigas un pa ielām pārvietoties uzmanīgi, kā arī ieteica senioriem izmantot palīgrīkus, piemēram, nūjas. 

Viņa arī atgādināja, ka atkušņa laikā svarīgi skatīties ne tikai zem kājām, bet laiku pa laikam pavērst acis augšup, jo gājējus var apdraudēt arī no jumta krītoši sniega un ledus blāķi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu