"Brīvību Navaļnijam!" Sestdien visā Krievijā paredzēti iedzīvotāju protesti (10)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksejs Navaļnijs.
Aleksejs Navaļnijs. Foto: REUTERS/Scanpix. Kolāža: TVNET

Sestdien, 23.janvarī visā Krievijā paredzētas protesta akcijas pret opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aizturēšanu pēc viņa atgriešanās no Berlīnes, kur viņš ārstējās pēc saindēšanas ar nervu indi “Novičok”, ziņo Krievijas medijs “Meduza”. 

Pirmdien Navaļnijam tika noteikts arests uz 30 diennaktīm. Reaģējot uz šo tiesas lēmumu, Navaļnijs aicināja savus atbalstītājus sestdien doties ielās. Neilgi pēc tam sociālajos tīklos parādījās aicinājums uz pasākumiem “Brīvību Navaļnijam!”, kas 23.janvārī iecerēti visā Krievijā. 

Maskavā Navaļnija atbalstītāji pulcēsies Puškina laukumā plkst.14 pēc Maskavas laika (plkst.13 pēc Latvijas laika). 

Protesta akcijas rīko Navaļnija štābi Maskavā un citās Krievijas pilsētās. 

“Vladimirs Putins tik ļoti baidās no Alekseja un no mums visiem, ka ir gatavs, pārkāpjot visus likumus, iesēdināt viņu uz ilgiem gadiem. Mēs nedrīkstam to pieļaut! Tāpēc visa valsts 23.janvārī dosies paust atbalstu Aleksejam Navaļnijam. Mēs esam pret likumu pārkāpšanu un represijām,” teikts Navaļnija štāba paziņojumā. 

Saskaņā ar piektdien pieejamo informāciju, protesta akcijas paredzētas vismaz 65 apdzīvotās vietās visā Krievijā, ieskaitot visas pilsētas, kur dzīvo vismaz miljons cilvēku. 

Interese par protesta akcijām būtiski pastiprinājusies pēc Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda publiskotās filmas, kurā stāstīts par Putina pili Melnās jūras krastā, kas izmaksājusi vismaz vienu miljardu eiro. Video “Putina pils” Navaļnija “YouTube” kanālā skatīts jau vairāk nekā 50 miljonus reižu. 

Krievijas varas iestādes sestdien ieplānotos protestus jau pasludinājušas par pretlikumīgiem. 

Tikmēr Krievijas varasiestādes jau iecerētās akcijas priekšvakarā sākušas opozīcijas aktīvistu aizturēšanas.

Maskavā ceturtdien tika aizturēta Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juriste Ļubova Soboļa un opozīcijas politiķa preses sekretāre Kira Jarmiša.

Soboļa ceturtdienas vakarā tika atbrīvota, bet viņai piespriests 250 000 rubļu (2746 eiro) naudassods. Cits Navaļnija sabiedrotais Georgijs Alburovs notiesāts ar desmit diennakšu arestu.

Jarmišai apcietinājumā jāpavada deviņas dienas. Citam FBK juristam Vladlenam Losjam piespriests trīs diennakšu arests. Losjam, kurš ir Baltkrievijas pilsonis, uzdots līdz 25.janvārim pamest Krieviju un viņam aizliegts iebraukt Krievijā līdz 2023.gada 27.novembrim.

Vairākos Krievijas reģionos aizturēti vairāk nekā desmit Navaļnija sabiedrotie un aktīvisti.

Policija izteikusi oficiālus brīdinājumus opozīcijas atbalstītājiem un neatkarīgajiem žurnālistiem saistībā ar gaidāmajiem protestiem.

Tikmēr universitātes daudzās Krievijas pilsētās jau izplatījušas brīdinājumu studentiem nepiedalīties protesta akcijās, pretējā gadījumā draudot ar izslēgšanu. 

Savukārt Maskavas Iekšlietu ministrija savā tīmekļa vietnē brīdinājusi par piedalīšanos sestdien paredzētajos varasiestāžu nesakcionētajos protestos.

"Mēģinājumi sarīkot nesaskaņotus publisku pasākumus, kā arī jebkādas provokatīvas darbības no to dalībnieku puses" tiks atzītas par "sabiedriskās kārtības apdraudējumu un tiks nekavējoties novērstas," teikts Krievijas galvaspilsētas policijas paziņojumā.

Policija aicinājusi "nepakļauties provokācijām" un nepiedalīties šajās akcijās.

Dienu iepriekš Maskavas iekšlietu ministra pirmais vietnieks Aleksandrs Gorovojs paziņojis, ka Krievijā iespējami mēģinājumi destabilizēt situāciju, kā tas esot noticis Baltkrievijā un Kirgizstānā.

"Parādās daudz interesentu no ārvalstīm, politisko partiju, kvazipolitiķu, kas savas darbības gaitā cenšas sašūpot situāciju svarīgā politiskā cikla gadā," norādījis Gorovojs, ar to domājot rudenī gaidāmās Valsts domes vēlēšanas.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien skaidroja - "ir tikai dabīgi, ka ir šādi brīdinājumi par iespējamām sekām likumu neievērošanai", jo šie ir aicinājumi uz "nesankcionētiem, nelikumīgiem pasākumiem".

Krievijas Ģenerālprokuratūra un policija nākušas klajā ar publiskiem brīdinājumiem par piedalīšanos nesankcionētās demonstrācijās un aicinājumiem uz tām.

Prokurori arī pieprasījuši, lai Krievijas mediju un tīmekļa uzraudzības dienests "Roskomnadzor" ierobežo piekļuvi tīmekļa vietnēm, kurās tiek pausti aicinājumi uz sestdienas protestiem.

Krievijas lielākais sociālais tīkls "VKontakte" piektdien bija nobloķējis visas mājaslapas, kas bija veltītas protestiem.

"Roskomnadzor" arī pavēstīja, ka noteiks sodanaudas sociālo mediju uzņēmumiem par nepilngadīgo iedrošināšanu piedalīties protestos.

Pusaudžu vidū lielu popularitāti iemantojuši sociālajā tīklā "TikTok" publicētie aicinājumi piedalīties sestdienas demonstrācijās, kā arī video, kuros redzams, kā skolēni savās klasēs noņemt Putin portretus un to vietā uzstāda Navaļnija portretus, vēsta Krievijas mediji.

Krievijas Izglītības ministrija skubina vecākus "pasargāt" bērnus no sestdienas pasākumiem, skaidrojot, ka "nevienam nav tiesību ievilkt jaunatni dažādās politiskās akcijās un provokācijās".

Navaļnija sabiedrotie aicina atbalstītājus nezaudēt drosmi un piedalīties sestdienas akcijās. Maskavā akcijā solījusi piedalīties Navaļnija sieva.

"Nebīstaties! Atstājiet to Kremlim. Mums ir taisnība, un mums ir vairākums," sociālajā tīklā "Facebook" mudināja Soboļa.

Desmitiem Krievijā pazīstamu cilvēku, arī aktieri, mūziķi, žurnālisti, rakstnieki, sportisti un populāri blogeri, pauduši atbalstu Navaļnijam, daži arī solījuši piedalīties demonstrācijās.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu