Igaunijā pēc korupcijas skandāla vienojas par jaunu valdību (2)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Igaunijas divas lielākās partijas svētdien vienojās par jaunas valdības izveidošanas pēc korupcijas skandāla, kura dēļ atkāpās līdzšinējais Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass.

Opozīcijā esošā Reformu partija un valdošā Centra partija svētdien nobalsoja par dalību Reformu partijas priekšsēdētājas Kajas Kallasas vadītā valdībā, vēsta aģentūra AP.

Kallasa kļūs par pirmo sievieti, kas būs Igaunijas valdības vadītāja.

Vienošanās paredz, ka bez Kallasas amata katrai partijai būs pa septiņiem ministru portfeļiem.

Jaunā valdība "turpinās efektīvi risināt Covid-19 krīzi, turpinās Igauniju vadīt ar skatu nākotnē un attīstīt visus valsts reģionus", teikts abu partiju kopīgajā paziņojumā.

Gaidāms, ka tuvāko dienu laikā jauno valdību apstiprinās Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida

Kaljulaida piedāvāja Kallasai veidot jaunu valdību, jo viņas pārstāvētā Reformu partija uzvarēja Igaunijas 2019.gada martā notikušajās parlamenta vēlēšanās. Tomēr Kallasai pēc vēlēšanām neizdevās izveidot Reformu partijas vadītu valdību. Reformu partijas sīvākā sāncense Centra partija ar Jiri Ratasu priekšgalā izveidoja trīs partiju koalīciju bez Reformu partijas.

Ratass un viņa kabinets 13.janvārī atkāpās saistībā ar korupcijas skandālu. Prokuratūra viņa vadītajai Centra partijai noteica aizdomās turamā statusu krimināllietā par ziedojumiem apmaiņā pret aizdevuma piešķiršanu ar atvieglotiem nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstītājam "Porto Franco". 

Jau ziņots, ka lietā aizdomās turamā statuss piemērots arī piecām fiziskajām personām.

Aizdomās turamie ir Centra partijas ģenerālsekretārs Mihails Korbs, kurš pēc šā statusa piemērošanas ir atkāpies no partijas ģenerālsekretāra amata, finanšu ministra padomniece Kersti Krahta no valdošajā koalīcijā ietilpstošās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE), uzņēmējs Hillars Teders un vēl divas personas, kuru vārdi publiski netiek izpausti.

Lietas materiālos teikts, ka Teders un Korbs vienojušies, ka Teders ziedos Centra partijai līdz pat vienu miljonu eiro, savukārt ar Tederu saistītā nekustamā īpašuma attīstīšanas kompānija "Porto Franco" no valsts kredītu un eksporta garantiju aģentūras "Kredex" saņems aizdevumu ar atvieglotiem nosacījumiem. Aizdevumu palīdzēt saņemt solījusi Krahta. Teders un Krahta tiek turēti aizdomās, ka plānojuši atmazgāt naudu, bet Centra partija un Krahta tiek turētas aizdomās par ietekmes tirgošanu.

Ratass paudis pārliecību, ka varasiestādes veiks savu darbu profesionāli un noskaidros patiesību šajā lietā, un uzsvēra, ka nav bijis informēts par apšaubāmajiem darījumiem ar "Porto Franco".

43 gadus vecā Kallasa ir bijusī Eiropas Parlamenta (EP) deputāte.

Viņas tēvs Sīms Kallass, kurš ir viens no Reformu partijas izveidotājiem, ir bijušais Igaunijas premjerministrs.

Kallasas valdībā arī finanšu un ārlietu ministru portfeļi uzticēti sievietēm.

Ratass nedarbosies jaunajā valdībā. Igaunijas mediji norāda, ka viņš  martā varētu kļūt par parlamenta spīkeri.

Kallasa atteicās izskatīt Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) kā valdības veidošanas partneri, pamatojot to ar nesakritīgām vērtībām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu