Eiropas zāļu aģentūras: Covid-19 vakcīnas nav vainojamas pie nāves gadījumiem (3)

TVNET/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas zāļu aģentūras norādījušas, ka neesot pierādījumu Covid-19 vakcīnu saistībai ar gados vecu vakcīnas saņēmēju nāves gadījumiem, vēsta aģentūra AFP.

Nāves gadījumi

Pirms vairāk nekā nedēļas satraukumu izraisīja Norvēģijas ziņotie dati, ka mūžībā devušies 33 no 20 000 veco ļaužu pansionātu iemītnieku, kuri saņēma vācu kompānijas "BioNTech" un ASV farmācijas uzņēmuma "Pfizer" ražoto vakcīnu. Vismaz 13 gadījumos pacienti bija ne vien ļoti veci, bet arī ar nopietnām un hroniskām slimībām, norādīja Norvēģijas Sabiedrības veselības institūts. 

Institūts norādīja, ka vēl neesot veikta padziļināta analīze par nāves gadījumu cēloņiem, taču pieļāva, ka tādas normālas vakcinācijas blaknes kā paaugstināta temperatūra vai nelabums varētu būt atstājušas iespaidu.

Ārpus Norvēģijas šīs ziņas raisīja bažas un skepsi par vakcīnām. Atbildīgie dienesti norādīja, ka neesot konstatēta saistība starp vakcināciju un nāves gadījumiem.

Francijā, kur vakcinēti 800 000 cilvēki, līdz piektdienas vakaram bija reģistrēti deviņi nāves gadījumi - tie visi bija hroniski slimi pansionātu iemītnieki, norāda AFP.

"Nekas nevedina uz secinājumiem, ka reģistrētie nāves gadījumi saistīti ar vakcināciju," norāda Francijas nacionālā medicīnas aģentūra ANSM.

Zviedrijā reģistrēti 13 nāves gadījumi un Islandē septiņi, taču arī tur nav konstatēta saistība ar vakcināciju.

Portugālē kāds aprūpes darbinieks nomira divas dienas pēc vakcīnas saņemšanas, taču valsts Tieslietu ministrija norādījusi, ka autopsijā netika konstatēta saistība starp nāves faktu un vakcināciju.

Oficiālie komentāri

Eiropas Zāļu aģentūra (EMA) norādījusi, ka "līdz šim nav identificētas specifiskas problēmas" ar "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu, kam dots nosaukums "Comirnaty". Aģentūra norādīja, ka valstu varasiestādes veiks izmeklēšanu par nāves gadījumiem.

Nacionālā un Eiropas līmeņa aģentūras izskata ar vakcināciju saistītās sūdzības, ja tādas iesniedz mediķi, farmācijas uzņēmumi vai pacienti. 

Nāves gadījumu skaits vakcinēto vidū nepārsniedz rādītājus, kas raksturīgi attiecīgajai vecuma grupai. 

"Tas nav nekas neparasts, ka daļai šo cilvēku dabiski pasliktinās veselība vecuma vai esošu veselības problēmu dēļ neilgi pēc vakcinācijas, un vakcīna nav spēlējusi nekādu lomu," norādījis Lielbritānijas zāļu regulators MHRA.

Jūtīgs temats

Francija un vairākas ziemeļvalstis ziņo par nāves gadījumiem un uzskaita vakcīnas iespējamās blaknes pat tad, ja to tiešai saistībai ar vakcināciju pagaidām nav atrasti pierādījumi. Savukārt Lielbritānijas zāļu regulators MHRA vēl tikai grasās publiskot savu paziņojumu, iespējams, vairoties no panikas sēšanas.

"Mēs nākotnē publicēsim datus par visu veidu reakcijām, par kurām ir aizdomas saistībā ar apstiprinātajām Covid-19 vakcīnām, kā arī regulāru datu izvērtējumu," sola aģentūra.

Eiropas veselības aprūpes amatpersonas norāda, ka dati par nāves gadījumiem nedodot pamatu šaubām par vakcīnu drošumu.

Norvēģija nav mainījusi vakcinācijas stratēģiju, tomēr ieteikusi mediķiem apsvērt pašu vecāko un fiziski trauslāko pacientu veselības stāvokli pirms vakcinēšanas. Tāda pati rekomendācija ir spēkā arī vairākās citās valstīs.

Vismaz 64 pasaules valstīs un teritorijās saņemti vairāk nekā 60 miljoni vakcīnu devu, liecina aģentūras AFP aprēķini.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu