Ziema ar sniega seģeni pārklājusi arī Sahāras tuksnesi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sniegs Sahāras tuksnesī
Sniegs Sahāras tuksnesī Foto: Reuters/ScanPix

Pavisam nesen, 13. janvārī, sniegs pārklāja arī vienu no sausākajām vietām pasaulē – Sahāras tuksnesi.

Ledus kristāli pārklāja plašu teritoriju ziemeļrietumos no Alžīrijas. Iespaidīgo un unikālo parādību, kas pēdējos 50 gados norisinās vien ceturto reizi, iemūžināja vietējais fotogrāfs Karims Bušetats. Tagad šie attēli kļuvuši ārkārtīgi populāri sociālajos medijos.

Vieta, kur Sahāras tuksnesī uzkrita sniegs, atrodas aptuveni 1000 metru virs jūras līmeņa, un to ieskauj Atlasa kalni. Vasarā vidējā gaisa temperatūra tur nereti pārsniedz 38 grādus pēc Celsija, tomēr janvārī temperatūras svārstās ap 14 grādiem pēc Celsija, vētsīts izdevumā “Sky News”.

Aizpagājušās nedēļas otrdienas nakts gan bija ļoti īpaša – gaisa temperatūra tajā nokritās līdz mīnus trīs grādiem pēc Celsija.

Sniegs Sahāras tuksnesī.
Sniegs Sahāras tuksnesī. Foto: Reuters/ScanPix

Sniega un ledus uzkrāšanās Sahāras ziemeļos ir visai neparasta parādība, tomēr nav neiespējama. Pēdējo piecdesmit gadu laikā sniegs šajā vietā uzkritis ceturto reizi. Iepriekš tur sniga 1979., 2016., un 2018. gadā. Šie iepriekšējie nokrišņi gan bija krietni vien spēcīgāki par pēdējo “sniegputeni”. 2018. gadā dažās tuksneša vietās sniega sega sasniedza pat 40 centimetru lielu biezumu.

Sahāras tuksnesis ir lielākais karstais tuksnesis pasaulē. Tas ir aptuveni 8,6 miljonus kvadrātkilometru plašs. Sniegs biežāk sastopams ir augstākajos tuksneša reģionos pie Atlasa kalniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu