Fauči: prātīgāk ir valkāt nevis vienu, bet veselas divas sejas maskas reizē (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV galvenais infektologs Entonijs Fauči
ASV galvenais infektologs Entonijs Fauči Foto: Reuters/ScanPix

ASV galvenais infektologs Entonijs Fauči rosina cilvēkus būt prātīgiem un vienas sejas maskas vietā valkāt divas.

ASV veselības eksperti jau sen iesaka cilvēkiem izvēlēties auduma sejas maskas ar trīs slāņiem vai arī medicīniskās “N95” maskas. Tā vislabāk iespējams samazināt inficēšanās risku ar koronavīrusu. Tomēr daži cilvēki – viens otrs arī prezidenta inaugurācijā – izvēlas valkāt divas sejas maskas, lai radītu dubultu aizsardzības barjeru.

Fauči saka, ka tā ir ļoti laba ideja, īpaši tagad, kad pie apvāršņa parādījušies vēl lipīgāki vīrusa varianti. Pirmie no tiem identificēti Lielbritānijā un Dienvidāfrikā.

“Ja tev ir sejas maska ar vienu slāni, tad otra slāņa uzlikšana tai ir tikai prātīga rīcība, kas, visticamāk, būs efektīva. Tas ir iemesls, kāpēc dažreiz redzams, ka cilvēki valkā divas sejas maskas,” Fauči stāstīja ziņu izdevumam “NBC News”.

Kā valkāt divas sejas maskas

Kā rakstīts izdevumā “Business Insider”, vislabāk ir izmantot medicīniskās vai “N95” maskas. Piemēram, ārējam slānim vislabākā būs auduma maska ar diviem slāņiem, bet iekšējam slānim derēs vienreiz lietojamā medicīniskā maska. Tas būs labāk, nekā lietot divas maskas, kurām ir viens slānis.

Katram no šiem trīs slāņiem ir savs uzdevums. Ārējais slānis aptur sīkos šķidruma pilienus, vidējais slānis veic filtra funkciju, bet pēdējais slānis absorbē siekalas un sviedrus.

Vēl viens veids, kā nēsāt dubulto sejas masku, ir izmantojot divu slāņu sejas masku un sejas vairogu virs tās. Tiesa, zinātnieki domā, ka sejas maskas ir drošākas nekā sejas vairogi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu