Maldīgi priekšstati par Romas impēriju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gladiatori
Gladiatori Foto: Wikimedia Commons

Mēs domājam, ka pēc 2000. gada Holivudas grāvēja “Gladiators” noskatīšanās un Viljama Šekspīra lugas “Jūlijs Cēzars” izlasīšanas esam guvuši labu priekšstatu par to, kas un kā notika Senajā Romā. Bet vai tiešām?

Izdevums “Mental Floss” radījis īsu video, kurā raidījuma vadītājs Džastins Dods (Justin Dodd) cenšas palūkoties atpakaļ pagātnē uz togu laikmetu un noskaidrot, vai cilvēki toreiz tiešām valkāja togas (valkāja, tiesa, šie garie auduma gabali nebija lēti, tāpēc ne visi tos varēja atļauties).

Aptuveni 1500 gadu laikā, kopš pārstāja eksistēt Romas impērija, liela daļa no tās bagātīgās un sarežģītās vēstures nedaudz, tā sakot, pazuda tulkojumā. Dažos gadījumos tas arī noticis burtiski, proti, vārds “vomitorium” patiesībā neapzīmē telpu, kurā cilvēki devās izvemties, lai varētu turpināt ēst un dzīrot.

Citos gadījumos patiesība ir vienkāršota vai pārprasta. Vai Kaligula tiešām savu zirgu vēlējās padarīt par Romas konsulu? Vai Nerons tiešām spēlēja vijoli, kad dega Roma? Ko tieši Jūlijs Cēzars teica īsi pirms savas nāves?

Tas un citi jautājumi tiek risināti šajā video:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu