Navaļnijam nosaka reālu cietumsodu uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem (76)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien Maskavas tiesa piesprieda opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam reālu cietumsodu, tādējādi apmierinot Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu pret reālu ieslodzījumu.   

Tiesa secinājusi, ka Navaļnijs esot 50 reizes pārkāpis pārbaudes termiņa nosacījumus, kas paredzēja, ka viņam ne retāk kā divas reizes mēnesī jāreģistrējas sodu uzraudzības inspekcijā, bet pēc izrakstīšanās no slimnīcas Vācijā, kur viņš ārstējās pēc saindēšanas, politiķis esot "pilnībā izvairījies no likumā paredzētās kontroles".

Saskaņā ar tiesas lēmumu, Navaļnijam cietumā nāksies pavadīt divus gadus un astoņus mēnešus.

Navaļnijam iepriekš bija piespriests 3,5 gadu nosacīts cietumsods, tomēr no tā atskaitīts laiks - aptuveni desmit mēneši -, ko viņš iepriekš šīs lietas gaitā pavadīja mājas arestā, ziņo Krievijas medijs "Meduza".

Līdz brīdim, kad spriedums stāsies spēkā, Navaļnijs atradīsies apcietinājumā.

Navaļnija advokāti paziņojuši, ka spriedumu pārsūdzēs.

Navaļnija dibinātais Korupcijas apkarošanas fonds (FBK) pēc tiesas lēmuma aicinājis cilvēkus nekavējoties doties uz Maskavas centru un pulcēties Manēžas laukumā.

Pirms sprieduma pasludināšanas policija izvietojusi lielus spēkus Maskavas centrā un slēgusi Sarkano laukumu. Arī Sanktpēterburgas centrā izvietoti lieli policijas spēki.

Otrdien dienas gaitā policija pie Maskavas tiesas aizturēja teju 400 cilvēku, ziņo nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas Krievijā veic politieslodzīto uzskaiti.

Navaļnijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Maskavas tiesa 2014.gada decembrī atzina brāļus Navaļnijus par vainīgiem krāpšanā un uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu izlaupīšanā, kā arī piesprieda Aleksejam Navaļnijam trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim Oļegam - trīsarpus gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā.

Tiesas noteiktais pārbaudes laiks beidzās 2020.gada 30.decembrī.

Tajā pašā laikā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzinusi, ka brāļiem Navaļnijiem šajā lietā bijušas liegtas tiesības uz taisnīgu tiesu, un Krievijas Tieslietu ministrija izmaksājusi viņiem ECT noteiktās kompensācijas.

Tikmēr Lielbritānija un ASV aicināja Krieviju "nekavējoties un bez nosacījumiem" atbrīvot Navaļniju.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs tiesas lēmumu noteikt Navaļnijam reālu cietumsodu nodēvēja par "perversu".

"Apvienotā Karaliste aicina nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Alekseju Navaļniju," teikts Rāba paziņojumā. "Šodienas perversais spriedums, vēršoties pret indēšanas upuri, nevis tiem, kas par to ir atbildīgi, parāda Krievijas nespēju pildīt pamata pienākumus, kas tiek gaidīts no atbildīga starptautiskās sabiedrības locekļa."

"Mēs atkārtojam mūsu aicinājumu Krievijas valdībai nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Navaļniju, kā arī simtiem citu Krievijas pilsoņu, kas aizturēti pēdējās nedēļas par savu tiesību izpausmi," paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Spriedumu Navaļnijam nosodīja arī ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs, norādot, ka Navaļnija notiesāšana ir pretrunā Krievijas starptautiskajām saistībām attiecībā uz likuma varu, aicinot nekavējoties atbrīvot opozicionāru.

Francijas prezidents Emanuels Makrons spriedumu Navaļnijam nodēvēja par nepieņemamu. "Politiskas domstarpības nekad nav noziegumus. Mēs aicinām viņu nekavējoties atbrīvot. Cilvēktiesību un demokrātisko brīvību ievērošana ir neapspriežama," tviterī raksta Makrons.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss Navaļnija notiesāšanu raksturoja kā smagu triecienu brīvībai un likuma varai Krievijā.

Navaļnija tiesas sēdē piedalījās daudzu rietumvalstu diplomāti, tostarp no Latvijas.

Foto: EPA/Scanpix
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu