Tavars "vakcinācijas izgāšanās" dēļ aicina nomainīt Kariņu (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Edgars Tavars.
Edgars Tavars. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijā ir notikusi "vakcinācijas izgāšanās", par ko atbildība jāuzņemas Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), kura vietā ir nepieciešams jauns līderis, uzskata Latvijas Zaļās partijas (LZP) un Zaļo uz zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Edgars Tavars.

Vaicāts, vai ZZS deputāti Saeimā rosinās Kariņa demisiju, Tavars skaidroja, ka šādam solim šodien ar opozīcijas balsīm būtu par maz. "Atrodoties opozīcijā, redzu, ka koalīcija balso uz aklo, neiedziļinās nevienā jautājumā, koalīcijas stabilitāte ir augstāka prioritāte kā valsts stabilitāte," domā politiķis.

Vienlaikus ZZS valdes priekšsēdētājs redzot "pieaugošo neapmierinātību" arī koalīcijas iekšienē ar valdības, īpaši ar Kariņa darbu. "Saņemu arī nepārprotamus signālus no atsevišķiem koalīcijas deputātiem, jo arī viņiem sāk atvērties acis. (..) Līdz brīdim, kad jautājums nonāks dienaskārtībā, nebūs ilgi jāgaida," pauž deputāts pieļaujot, ka tas ir dažu mēnešu jautājums.

Atbildība par Covid-19 vakcinācijas izgāšanos un "vispārēju haosu" virknē tautsaimniecības nozaru Latvijā jāuzņemas pašam Kariņam, par Tavara pausto informēja LZP pārstāve Līga Bulmeistere.

Politiķis akcentē, ka norises ap vakcinācijas procesa plānošanu liecina, ka vairs nav laika vilcināties. "Sabiedrība ir nogurusi un ir nepieciešams jauns līderis, kas spēs jēgpilni izskaidrot, kurp mēs dodamies," pārliecināts Tavars.

Latvijā piedzīvots "pilnīgs vakcinācijas organizatoriskais krahs: cilvēki ir izmisumā, saslimstība un mirstība no Covid-19 saglabājas augstā līmenī", uzskata LZP pārstāvji. "Notikumi saistībā ar vakcīnu trūkumu, ažiotāža ap jaunizveidoto Vakcinācijas biroju liek domāt, ka veselības ministra maiņa bijusi māņu gājiens uzmanības novēršanai, un pienācis laiks skaidri pateikt: valdību jāvada profesionālam krīzes vadītājam," pauž Tavars.

"Ministru kabinetu jāvada cilvēkam, kurš paralēli krīzes vadībai, nepieļautu vispārēju haosu izglītības nozarē, ekonomikas nozarē, labklājības nozarē un, protams, veselības nozarē, kur neskaidrība tikai pieaug," uzsver Zaļās partijas līderis.

Kā ziņots, pēc veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) rīkojuma tika sākta dienesta pārbaude par vakcīnu pret Covid-19 portfeļa veidošanas principiem un to atbilstību labas pārvaldības principiem. Pārbaudes veicēji jau sagatavojuši ziņojumu, bet Pavļuts lūdzis viņiem līdz šai trešdienai sniegt papildu infomrāciju.

Pavļuts ierosināja dienesta pārbaudi, lai izvērtētu pieteikuma uz ražotāja "BioNTech-Pfizer" vakcīnām tiesiskos un faktiskos apstākļus, lēmuma pieņemšanā iesaistīto institūciju un amatpersonu rīcības tiesiskumu un pamatojumu, kā arī pieteikuma norises procesa atbilstību tiesību normām. Tāpat pārbaudē bija jāizvērtē Covid-19 vakcīnu portfeļa veidošanas procesa atbilstību lietderības apsvērumiem un labas pārvaldības principiem.

Ministru prezidents, iepriekš komentējot lēmumu atteikties no lielākas "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu devu piegādes, par šādu rīcību pauda sašutumu, jo viņam šāds lēmums nav saprotams.

"Latvijai pirmajā piegājienā piedāvāja vairāk nekā 800 000 "Pfizer" vakcīnu, bet kāds vai kādi mūsu sistēmā strādājošie pieņēma lēmumu pieņemt tikai 97 500 vakcīnas. Ja mēs nebūtu atteikušies, mums šobrīd būtu daudz vairāk vakcīnu," atzina premjers. Kariņš atzina, ka par šo faktu notiek dienesta izmeklēšana, un, ja kāds būs jāsauc pie atbildības, tad tas tiks darīts.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu