Vai cilvēkam var būt alerģija pret vingrošanu? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete skrien
Sieviete skrien Foto: Unsplash

Iedomājies, sieviete vakarā izdzer dažus alkoholiskos dzērienus, no rīta, lai remdētu paģiras, iedzer ibuprofēnu un dodas rīta skrējienā. Viņai nekad nav bijušas problēmas ar alkoholu, ibuprofēnu vai fiziskām aktivitātēm. Tomēr šoreiz šī kombinācija izraisa dzīvībai bīstamu alerģisko reakciju – anafilaksi. 

Tas ir pavisam reāls gadījums, kas norisinājās ar kādu Pensilvānijas ārsta Endrjū Mērfija pacientu, rakstīts zinātnes izdevumā "Live Science". Tātad, jautājums: vai tiešām cilvēks var būt alerģisks pret fiziskām aktivitātēm? 

Tehniski – nevar, skaidroja Mērfijs. Kad cilvēks saskaras ar kaut ko, kas izraisa viņam alerģiju, piemēram, zemesriekstiem vai kaķa spalvām, alergēna proteīns mijiedarbojas ar antivielām organisma imūnsistēmas šūnās. Tās savukārt pēc tam izdala tādas ķimikālijas kā histamīns, kas izraisa šķavas, nātreni, elpošanas grūtības un citus simptomus. Kad cilvēks nodarbojas ar sportu, neeksistē tāds alergēna proteīns, kas nonāk viņa organismā, tāpēc cilvēks nevar būt alerģisks pret, piemēram, skriešanu. 

Tomēr fiziskas aktivitātes var izraisīt līdzīgus alerģijas simptomus cilvēkiem, kuri cieš no reta stāvokļa, ko dēvē par vingrošanas izraisītu anafilaksi. Pastāv viena teorija par to, ka fiziskas aktivitātes izraisa endorfīnu pieplūdumu, kas savukārt liek dažām imūnsistēmas šūnām izdalīt tādas ķimikālijas kā histamīnu, rakstīts 2010. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Allergy and Asthma Reports”

Dažiem cilvēkiem – arī Mērfija pacientam – ir stāvoklis, kas zināms kā ar pārtiku saistīta, fizisku aktivitāšu izraisīta anafilakse. Šiem cilvēkiem noteiktu produktu ēšana pirms fiziskām aktivitātēm var beigties ar tādiem simptomiem kā elpas trūkums vai nieze. Cilvēkam pat nav jābūt alerģijai pret tiem produktiem. 

Mērfija pacienta gadījumā šī “pārtika” bija vai nu alkohols, vai ibuprofēns, vai to kombinācija. Skaidri nav zināms tas, kāpēc noteikti produkti kombinācijā ar fiziskām aktivitātēm padara kuņģa-zarnu traktu caurlaidīgāku, ļaujot dažādiem alergēniem labāk nonākt tiešā kontaktā ar mūsu imūnsistēmu. 

Fizisku aktivitāšu izraisīta anafilakse ir reta parādība. Rietumu pasaulē anafilaksi piedzīvo tikai 2%, no kuriem fizisku aktivitāšu izraisīta anafilakse ir 5% līdz 15% gadījumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu