"Nedēļas fokusā" ⟩ Eiropas Vēža uzveikšanas plāns - Latvijas intereses (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Eiropas Komisija nākusi klajā ar ambiciozu vēža uzveikšanas plānu Eiropas Savienības valstīs. Vēža uzveikšanas plānā ir izklāstīta jauna ES pieeja vēža profilaksei, ārstēšanai un vēža slimnieku aprūpei – ar jaunām tehnoloģijām, pētniecību un inovāciju kā sākumpunktu. 

Plāns pievēršas visiem pacienta ceļa posmiem -  no profilakses līdz pārslimojušo dzīves kvalitātei, galveno uzmanību pievēršot darbībām, kurās ES var dot vislielāko pievienoto vērtību, darbojoties centralizēti. Būtiski, ka plāna ietvaros paredzēts arī finansējums plāna mērķu sasniegšanai - 4 miljardi eiro. 

Īpaša uzmanība plānā tiks pievērsta bērniem, sākot iniciatīvu “Palīdzība ar vēzi slimiem bērniem”, kas bērniem nodrošinās ātru piekļūšanu straujai un optimālai vēža atklāšanai, diagnosticēšanai, ārstēšanai un slimnieku aprūpei. 2021. gadā tiks izveidots "Vēža jomā pastāvošas nevienlīdzības reģistrs", kas atspoguļos tendences, atšķirības un nevienlīdzību dalībvalstu un reģionu starpā.

Kādas ir Latvijas intereses vēža apkarošanas kontekstā, kā izskatāmies uz Eiropas kartes un kādām jābūt Latvijas prioritātēm un nostājām plāna kontekstā - par to "Nedēļas fokusā" tiešraidē pulksten 16:00 diskutēs pacientu organizāciju apvienības ONKOALIANSES dibinātāja Olga Valciņa un Ivars Ījabs, Eiropas Parlamenta deputāts un priekšsēdētāja vietnieks EP Īpašajā komitejā attiecībā uz vēža uzveikšanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu