Nākamā gripas sezona varētu būt īpaši neparasta un smaga (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Sociālā distancēšanās, masku valkāšana un roku higiēna no mūsu vidus ir teju izskaudusi gripu un citus elpceļu vīrusus. Tomēr tas nozīmē, ka nākotnes gripas uzliesmojumi potenciāli varētu būt smagāki un grūtāk paredzami. 

Īstermiņā mazāks gripas gadījumu skaits nozīmē mazāk mirušo un slimnīca nonākušo, kas savukārt atvieglo jau tā pārslogoto mediķu darbu. Šogad arī vērojams mazāks citu elpceļu vīrusu gadījumu skaits, kuru vidū ir arī parastā saaukstēšanās, vēstīts vietnē “The Atlantic”. 

Tomēr eksperti paredz, ka šī atelpa no sezonālajiem vīrusiem varētu mūs padarīt vājākus pret tiem, proti, mazāks saslimušo skaits nozīmē to, ka mazāk cilvēku iegūs imunitāti pret cirkulējošajiem vīrusu paveidiem. 

“Uzņēmība (pret vīrusiem) sabiedrībā palielinās,” komentēja pētniece Šveta Bansala. 

Piemēram, dzims bērni, kas nebūs pakļauti vīrusiem, kas nozīmē, ka viņi neiegūs imunitāti pret tiem. Cilvēki bez vai ar vāju imunitāti ir kā “degviela gripas ugunsgrēkam”, teica Bansala.  

Zinātniekiem vēl nav skaidrs, cik slikta būs nākamā gripas sezona. Gripas paveidu cirkulācijas trūkums neļauj arī pienācīgi sagatavoties šai sezonai. Parasti zinātnieki izpēta dažādus mutējušos gripas paveidus, lai paredzētu, kādas vīrusa versijas varētu pastāvēt nākamajā gripas sezonā. Tas arī palīdz jau laikus pilnveidot gripas vakcīnas. Tomēr tik nedaudzo gripas gadījumu dēļ zinātniekiem trūkst informācijas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu