Krievijas opozicionārs Kara-Murza pieprasa ierosināt krimināllietu par viņa saindēšanu (4)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas politiķis Vladimirs Kara-Murza
Krievijas opozīcijas politiķis Vladimirs Kara-Murza Foto: AP/Scanpix

Krievijas opozīcijas politiķis Vladimirs Kara-Murza jaunākais un viņa advokāts Vadims Prohorovs vērsīsies Krievijas Izmeklēšanas komitejā ar prasību ierosināt krimināllietu par viņa saindēšanu 2015. un 2017. gadā.

Iesniegumu politiķis uzrakstījis ceturtdien, ņemot vērā faktus, kas atklāti starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas projekta "Bellingcat", vācu žurnāla "Der Spiegel" un Krievijas tīmekļa izdevuma "The Insider" izmeklēšanā.

Šoreiz tiks minēti "konkrēti fakti, konkrēti datumi, konkrētu šo "Bellingcat" noskaidroto cilvēku uzvārdi ar prasību viņus nopratināt", norādīja opozicionārs.

Telekanālam "Doždj" Kara-Murza atzina, ka "nelolo nekādas ilūzijas" par krimināllietas ierosināšanu Krievijā, tāpēc plāno vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

"Šeit runa ir par cilvēktiesību konvencijas garantēto vissvarīgāko tiesību - tiesību uz dzīvību - pārkāpumu," sacīja politiķis.

Viņš atgādināja, ka jau divas reizes vērsies Izmeklēšanas komitejā, tomēr atbildi nav saņēmis.

Žurnālistu izmeklēšanā analizēti Kara-Murzas braucienu maršruti 2015.gadā un 2017.gadā, un šie dati salīdzināti ar maršrutiem, kādi tie bijuši Federālā Drošības dienesta darbiniekiem, kas piedalījušies kopīgās operācijās ar "indētāju vienības" locekļiem.

"FDD sekoja viņam [Kara-Murzam] vairākus mēnešus pirms abiem indēšanas gadījumiem," teikts pētījumā.

Kara-Murza savulaik aktīvi sekmēja tā dēvētā Magņitska saraksta izveidošanu ASV 2012.gadā.

2015.gadā saindēšanas rezultātā viņš bija tuvu nāvei. Indētāji atrasti netika. 2017.gadā viņš nonāca slimnīcā ar analoģiskiem simptomiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu