Navaļnija gadījums ir daļa no Kremļa indēšanas kampaņas, uzskata opozicionārs Kara-Murza (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Aizvien biežāki kļūst ar Kremli saistītu drošības dienestu indēšanas uzbrukumi Vladimira Putina režīma kritiķiem, un Navaļnija iespējamā saindēšana varētu būt viens no tiem, uzskata opozicionārs Vladimirs Kara-Murza, kurš pats pārdzīvojis divas indēšanas.

"Tiem cilvēkiem, kuri apkaro Vladimira Putina režīma pretiniekus, indēšana kļūst par iecienītāko rīku," norāda Vašingtonā bāzētās bezpeļņas organizācijas "Free Russia Foundation" viceprezidents Kara-Murza.

Navaļnijs, kurš jau vairākus gadus publisko pētnieciskus sižetus par Putina režīma darboņu neizskaidrojamajām bagātībām, ceturtdien ar smagas saindēšanās pazīmēm tika nogādāts slimnīcā Omskā. Navaļnija kolēģi uzskata, ka inde varētu būt tikusi pievienota tējai, ko viņš ceturtdienas rītā dzēra lidostā.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs sacīja, ka saindēšanās fakts vēl esot laboratoriski jāapstiprina un ka mediķi darot visu iespējamo, lai Navaļnijam palīdzētu. Peskovs Navaļnijam novēlēja drīzu atveseļošanos.

Kara-Murza aģentūrai "Reuters" pauda aizdomas, ka indēšana varētu būt saistīta ar Navaļnija atbalstu opozīcijas kandidātiem nākammēnes gaidāmajās reģionālajās vēlēšanās Krievijā, kā arī aktīvu ziņošanu par protestiem Baltkrievijā.

Kara-Murza pārdzīvojis divus indēšanas mēģinājumus 2015. un 2017.gadā. Lai arī Krievijas valdība  jau daudzus gadus izmanto indēšanu kā ieroci, Putina valdīšanas laikā šādu incidentu skaits dramatiski pieaudzis, uzsver Kremļa kritiķis Kara-Murza. Viņš norāda uz pētnieciskā žurnālista un opozīcijas politiķa Jurija Ščehočihina nāvi 2003.gadā, kas tiek uzskatīta par iespējamu noindēšanu, un citiem gadījumiem.

Starptautiskā uzmanība var "izglābt dzīvību", uzskata Kara-Murza. Viņš piebilst, ka demokrātiskajām valstīm jāseko līdzi Navaļnija situācijai.

"Ļoti svarīgi, lai gaisma ir ieslēgta, jo saprotams, ka tumsā ir vieglāk pastrādāt noziegumu," mudina Kara-Murza.

Foto: Omskas slimnīca, kurā ievietots Navaļnijs

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu