NASA zonde “Neatlaidība” ir gatava nolaisties uz Marsa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Kosmosa kuģa vadības komanda ir pilnībā sagatavojusies nosēdināt zondi uz Sarkanās planētas virsmas.

Pašgājējs, kurš kosmosā tika palaists šovasar, uz Marsa nolaidīsies ceturtdien, 18. februārī. Plānotā nolaišanās vieta ir Džezero krāteris. “Neatlaidība” (Perseverance) pētīs Marsa virsmu un veiks vairākus zinātniskus pētījumus un eksperimentus. Zonde arī savāks paraugus un pirmo reizi ārpus Zemes palaidīs gaisā helikopteru, ar kuru kopā meklēs senas dzīvības pazīmes. 

“Neatlaidība strādā nevainojami. Tā ir koncentrējusies, komanda ir koncentrējusies, un mēs esam gatavi nolaisties,” komentēja NASA pētniece Dženifera Trospere. 

Foto: https://www.youtube.com/nasa

Nolaišanās galvenajā fāzē, kas būs īsa, tomēr intensīva, zonde ieies ceturtdien. Šī fāze tiek dēvēta arī par “septiņām terora minūtēm”, un tās laikā kosmosa kuģim ir jāsamazina ātrums no teju 20 tūkstošiem kilometru stundā līdz 0 kilometru stundā. 

“Es jūtos lieliski. Komanda veic lielisku darbu; kosmosa kuģis ir vesels. Es vadīju testa programmu, tāpēc jūtos droša, ka viss izdosies,” izdevumam “Space” stāstīja Trospere. 

Dženifera Trospere
Dženifera Trospere Foto: AFP/SCANPIX

Zonde atrodas 201 miljonu kilometru attālumā no Zemes un mazāk nekā 595 tūkstošu kilometru attālumā no Marsa. Sekot līdzi lielajam notikumam dzīvajā ēterā būs iespējams “NASA TV” YouTube kanālā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu