Zonde “Neatlaidība” šovakar uz Marsa nogādās 10 miljonu cilvēku vārdus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

NASA zonde “Neatlaidība” (Perseverance) šovakar nosēdīsies uz Marsa, nogādājot uz Sarkanās planētas arī kādu ļoti īpašu kravu – vairāk nekā 10 miljonu cilvēku vārdus.

Daudzi noteikti atceras, ka pagājušajā gadā NASA paziņoja, ka cilvēki var iesūtīt savus vārdus, lai tie ar zondes palīdzību nonāktu uz Marsa. Beigu beigās tos iesūtīja 10,9 miljoni cilvēku. Viņu vārdi ar elektronu staru tika iegravēti uz trīs naga izmēra silikona plāksnītēm.

Lai uz trīs plāksnītēm varētu satilpināt tik daudzus vārdus, katra burta līnija ir mazāka par vienu tūkstošo daļu mata platuma. Tehnoloģiju, ar kuru tika izveidotas šīs sīkās vārdu plāksnītes, parasti izmanto, lai radītu dažādas precīzas nanoierīces.

Foto: AP/Scanpix

Visas trīs plāksnītes tika pierīkotas alumīnija plāksnei zondes malā, kas Marsu sasniegs pēc teju septiņus mēnešus ilga lidojuma. Sīkās plāksnītes arī satur 155 autoru esejas par pašgājēja vārdu, kas uzvarēja NASA izsludinātajā konkursā. Visi dalībnieki, kuri iesniedza savus vārdus, kā suvenīru saņēma arī “biļeti uz Marsu”.

Ja tu nokavēji sava vārda iesniegšanu, tad nebēdā – vari to iesniegt NASA mājaslapā nākamajam lidojumam.

Zonde uz Marsa plāno nolaisties šovakar ap vienpadsmitiem vakarā. Tiešraidē nolaišanās procesam vari sekot līdzi NASA “YouTube” kanālā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu