Bermudu viesuļvētras kļuvušas divas reizes spēcīgākas nekā pirms 60 gadiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Viesuļvētra "Florence"
Viesuļvētra "Florence" Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka klimata pārmaiņu dēļ Bermudu salas plosa divas reizes spēcīgākas viesuļvētras nekā pirms 66 gadiem. 

Aplēsts, ka 100 kilometru rādiusā no Bermudu salām vidējais viesuļvētru vēja ātrums  periodā no 1955. līdz 2019. gadam ir pieaudzis no 56 līdz 117 kilometriem stundā jeb par 10 kilometriem stundā katrus desmit gadus. 

Šajā laikā jūras virsmas temperatūras reģionā arī pieaugušas par līdz pat 1,1 grādam pēc Celsija skalas, raksta “Live Science”. 

Zinātniekiem jau iepriekš bija zināms, ka jūras virsmas temperatūras rosina spēcīgākus tropiskos ciklonus. Tomēr jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Environmental Research Letters”, noskaidrots, ka liela loma ir arī ūdens temperatūrai zemāk ūdenī. 

Pašreizējās viesuļvētru prognozes balstās uz jūras virsmas temperatūrām. Tagad pētnieki atklāja, ka arī temperatūras 50 metru dziļumā var palīdzēt daudz precīzāk paredzēt potenciālo viesuļvētru intensitāti. 

Temperatūra un intensitāte 

Tropiskie cikloni rodas, kad virs siltāku ūdeņu reģioniem pie ekvatora veidojas zema spiediena atmosfēras sistēmas. Siltās jūras ūdens virsmas temperatūras liek siltajam un mitrajam gaisam pacelties atmosfērā, zem sevis radot zemu gaisa spiedienu. Gaiss no blakus esošajiem rajoniem pēc tam tiek iesūkts zema gaisa spiediena rajonā, liekot paātrināties vējam. Tikmēr mitrais un siltais gaiss augšā ir atdzisis, bet ūdens tajā veido mākoņus, kas sāk griezties vēja spirālē. 

Šajā procesā okeāns zaudē siltumu, un tā virsmas ūdeņi atdziest. Tomēr, ja dziļāk esošie ūdeņi arī ir siltāki, tad tie ceļas augstāk, jo ir mazāk blīvi. Kad tie nonākuši virspusē, tie var turpināt vētras veidošanu. Šis mehānisms varētu būt galvenais iemesls, kāpēc viesuļvētras pēdējo vairāku desmitu gadu laikā kļuvušas spēcīgākas. 

Precīzākas prognozes 

Viesuļvētras kļūst spēcīgākas ne tikai Bermudu salu apkaimē, bet visā Atlantijas okeānā. 

“Ja okeāna temperatūras turpinās pieaugt, mēs varēsim vērot vēl lielāku viesuļvētru spēka pieaugumu. Tas savukārt varētu novest pie lielākām katastrofām,” skaidroja pētnieki. 

Zinātnieki uzskata, ka okeāna “zemvirsmas” temperatūras varētu izmantot, lai precīzāk paredzētu, kāda nākotnē būs viesuļvētru intensitāte; īpaši tādās vietās kā Bermudu salas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu