Turpmāk patvēruma meklētāji varēs ātrāk sākt strādāt algotu darbu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Elle Aon, Shutterstock.

Ministru kabinets šodien atbalstīja Imigrācijas likuma grozījumu projektu, kas paredz patvēruma meklētājiem tiesības uz nodarbinātību turpmāk piešķirt jau pēc trīs mēnešiem kopš patvēruma pieteikuma iesniegšanas, informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Pašlaik spēkā esošais regulējums paredz, ka patvēruma meklētājiem tiesības uz nodarbinātību piešķir, ja sešu mēnešu laikā no viņu patvēruma pieteikuma iesniegšanas nav ticis pieņemts lēmums par starptautiskās aizsardzības statusu. 

Turpmāk paredzēts šo termiņu samazināt līdz trīs mēnešiem, ievērojot to, ka nodarbinātības savlaicīga sākšana dod iespēju gūt papildu ienākumus, veicina personu individuālu izaugsmi un palīdz nezaudēt kvalifikāciju, kā arī kopumā integrēties sabiedrībā.

Tomēr pastāv arī sava veida riski termiņa saīsināšanai tiesību uz nodarbinātību iegūšanai, piemēram, trešo valstu pilsoņi, apzinoties, ka starptautiskās aizsardzības statusa pieprasīšanai nav pamata, tomēr pieprasītu patvērumu, lai varētu iegūt neierobežotu piekļuvi darba tirgum, norāda IeM.

2020.gadā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē saņemti 92 patvēruma pieteikumi no pilngadīgām personām.

Saskaņā ar ES direktīvu maksimālais termiņš, kādā dalībvalstīm ir atļauts nepiešķirt tiesības uz nodarbinātību, ir deviņi mēneši kopš pieteikuma iesniegšanas, proti, ja deviņu mēnešu laikā nav pieņemts lēmums par starptautiskās aizsardzības statusu, personai obligāti piešķiramas tiesības uz nodarbinātību.

Likuma grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu