Diez vai pasaulē ir bijis otrs tāds cilvēks kā Aleksandra Davida Njela. Neremdināmās piedzīvojumu kāres dēļ viņa vieglu roku pameta operdziedātājas karjeru un līdz pat sirmam vecumam ceļoja pa Āziju, pētot budismu un misticismu. Ģērbusies ubadzes drēbēs, viņa kļuva par pirmo rietumnieci, kurai izdevās iekļūt ārvalstniekiem aizliegtajā Tibetas pilsētā Lhasā.

Davida Njela, viena no visu laiku interesantākajām pasaules apceļotājām, savu zināšanu un piedzīvojumu kāri nepazaudēja visa mūža garumā. Vēl 100 gadu vecumā, īsi pirms nāves, viņa atjaunoja savu pasi.

Dumpinieces gars

Davida Njela dzimusi 1868.gadā Francijā. Viņas dzīve bija pretrunā visiem tā laika priekšrakstiem. Jau 15 gadu vecumā viņa pirmoreiz mēģināja aizbēgt no ģimenes un doties pāri robežai, bet pēc pilngadības sasniegšanas devās tādos ceļojumos, kādus absolūtais vairākums viņas laikabiedreņu nebūtu uzdrošinājušās. Viņa apprecējās 36 gadu vecumā, taču pēc dažiem laulībā pavadītiem gadiem aizbrauca uz Indiju un atgriezās 14 gadus vēlāk. Bērnus viņa negribēja, taču vienā no ceļojumiem adoptēja piecpadsmitgadīgu budistu mūku, ar kuru vēlāk devās slavenajā ceļojumā uz Lhasu.

Viņa nomira 100 gadu vecumā 1969.gadā, apmēram mēnesi pēc leģendārā Vudstokas festivāla - tā bija pavisam cita pasaule nekā viņas jaunības dienās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X