Milzīgā eksperimentā pret Covid-19 tiks vakcinēta vesela Brazīlijas pilsēta (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcīna "CoronaVac"
Vakcīna "CoronaVac" Foto: AP/Scanpix

Zinātnieki plāno pret Covid-19 vakcinēt vienas Brazīlijas pilsētas visus pieaugušos iedzīvotājus, lai redzētu, vai vakcīna samazinās saslimšanas gadījumu skaitu.

Brazīlijas štata Sanpaulu pilsētā Serranā ir aptuveni 30 tūkstoši iedzīvotāju. Viņiem nākamo trīs mēnešu laikā tiks piedāvāta Covid-19 vakcīna, kas būs daļa no eksperimenta, ko veic Butantanas institūts Brazīlijā.

Visiem pilsētas iedzīvotājiem, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu (izņemot grūtnieces un cilvēkus ar nopietnām veselības problēmām), tiks piedāvāta “CotonaVac” vakcīna, kuru radījusi Ķīnas kompānija “Sinovac”, vēstīts ziņu izdevumā “CNN”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai vakcīna palīdzēs samazināt vīrusa izplatību.

Kamēr klīniskie izmēģinājumi ir skaidri parādījuši, ka “Sinovac” un citas Covid-19 vakcīnas samazina iespējamību, ka cilvēkam attīstīsies simptomātiska slimība, informācijas par to, vai vakcīnas var pilnībā apturēt infekcijas izplatību (pat asimptomātiskos saslimšanas gadījumus), trūkst.

Daži agrīnie pavedieni liecina, ka atsevišķas vakcīnas var novērst infekciju. Pirms dažām nedēļām Oksforda Universitāte publicēja informāciju, kas liecināja, ka “Oxford-AstraZeneca” vakcīna var apturēt vīrusa izplatību, iepriekš ziņots izdevumā “Live Science”.

Protams, katra vakcīna ir atšķirīga savā spējā samazināt vīrusa izplatību un ietekmēt to, cik smaga būs saslimšana. Pagājušajā mēnesī noskaidrots, ka “CoronaVac” vakcīna ir 50,4% efektīva pret simptomātiskajiem inficēšanās gadījumiem Brazīlijā. Jebkurā gadījumā “CoronaVac” ir 100% efektīva cīņā pret nāvi, rakstīts ziņu izdevumā “AP”.

Pilsētas iedzīvotājiem būs ļauts ieceļot un izceļot no pilsētas, kā arī dalība eksperimentā nebūs obligāta. Tiesa, zinātnieki domā, ka atsaucība būs liela. Visi dalībnieki tiks novēroti gadu, bet pirmie rezultāti sagaidāmi jau pēc 12 nedēļām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu