Piešķirti 48 400 eiro ārstniecības personu apmācībai vakcinēt pret Covid-19 (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Lai nodrošinātu teorētiskās un praktiskās mācības ārstniecības personām par vakcināciju pret Covid-19, valdība šodien nolēma no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Veselības ministrijai (VM) piešķirt 48 400 eiro.

VM prognozē, ka, lai īsā laika periodā nodrošinātu vakcināciju iedzīvotājiem, papildus nepieciešams sagatavot no 100 līdz 500 ārstniecības personas - māsas, ārstus, ārstu palīgus un vecmātes. Ministrijā uzskata, ka šīm ārstniecības personām cita starpā būtu jāparedz padziļināta teorētiskā un praktiskā apmācība par Covid-19 vakcinācijas organizācijas principiem, vakcīnas lietošanu atbilstoši ražotāja norādījumiem, vakcinācijas tehniku, drošu vakcinācijas procesu un rīcību blakusparādību gadījumā.

Turklāt, kā norāda ministrijā, apmācāmo personu loks var tikt precizēts atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai un vakcinācijas plāna īstenošanai.

Līdz ar to šādu mācību nodrošināšanai ārstniecības personām, kuru darba pienākumi nav tieši saistīti ar vakcināciju, nepieciešami papildu finanšu līdzekļi 48 400 eiro apmērā. Šie resursi tiks novirzīti mācību programmas izstrādei, lektoru un praktisko nodarbību vadītāju atlīdzībai, tehniskā nodrošinājuma iegādei, telpu nomai un transporta izdevumiem, skaidro VM.

Ārstniecības personas potēšanas pret Covid-19 mācībām izglītības iestādē tiks uzņemtas saskaņā ar vakcinācijas iestādes rekomendāciju. Pēc mācību sekmīgas pabeigšanas vakcinācijas iestāde norīkos minētās ārstniecības personas darbam Covid-19 vakcinācijas punktos, tādējādi nodrošinot papildu personāla piesaisti.

VM paredz, ka Covid-19 teorētisko un praktisko mācību kopējais apjoms veidos astoņas akadēmiskās stundas, kas piešķirs arī tālākizglītības punktus. Savukārt mācības būs pieejamas vakcinācijas iestādes rekomendētām ārstniecības personām visā Latvijas teritorijā.

Ministrijas vērtējumā, lai nodrošinātu vakcīnu krājumiem atbilstošu vakcinācijas tempu, ir nepieciešams stiprināt vakcinācijas dienestu kapacitāti un sagatavot papildu personālu apjomīgai vakcināciju veikšanai.

Jau ziņots, ka valdības atbalstītais VM vakcinācijas pret Covid-19 plāns paredz līdz vasaras beigām panākt 70% pieaugušo iedzīvotāju vakcināciju.

Lai sasniegtu mērķi, no februāra būtu pakāpeniski jākāpina vakcinācijas pakalpojumu kapacitāte, lai no marta varētu nodrošināt ne mazāk kā 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā, skaidro VM. Šis apjoms atbilst prognozētajam vakcīnu piegāžu ātrumam, operatīvi izmantojot visas piegādātās vakcīnas, akcentē VM.

Plānots, ka vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsti, privātās un pašvaldību ārstniecības iestādes, universitāšu slimnīcas, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksi, kā arī tiks rīkotas izbraukuma vakcinācijas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu