ZZS: Lemberga apcietināšana ir politiski motivēta izrēķināšanās ar opozīciju (44)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apsūdzētais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs tiesas sēdes laikā Rīgas apgabaltiesā, kur viņam, viņa dēlam Anrijam un kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim pirmās instances tiesa pasludina saīsināto tiesas spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā.
Apsūdzētais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs tiesas sēdes laikā Rīgas apgabaltiesā, kur viņam, viņa dēlam Anrijam un kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim pirmās instances tiesa pasludina saīsināto tiesas spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partnera, Ventspils politiķa Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") apcietināšana tiesas zālē ir vērtējama "kā politiski, ne tiesiski motivēta", uzskata ZZS valde, vienlaikus gan apgalvojot, ka "respektē tiesu varas neatkarību".

Kā aģentūru LETA informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa, "atšķirībā no citām valsts augstākajām amatpersonām", ZZS valde uzskata, ka politiķiem un likumdevējam nav tiesību iejaukties tiesas darbā un ietekmēt lietas, kas joprojām atrodas tiesu lietvedībā. ZZS nosoda jebkādu iejaukšanos tiesvedības procesos, gan šajā, gan jebkurā citā lietā, jo "tiesu neatkarība ir demokrātijas pamats".

Vienlaikus ZZS tomēr pauž nostāju, ka attieksme pret valdības koalīcijas un opozīcijas politiķiem esot atšķirīga. "Tā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs (JKP), Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs patlaban ir apsūdzētie krimināllietās, bet no Saeimas budžeta komisijas vadītāja Mārtiņa Bondara tiek piedzīti miljoni par bankas izsaimniekošanu, tomēr šie koalīcijas pārstāvji katru dienu lemj par valstī būtiskiem jautājumiem un miljonu izlietošanu dažādām interesēm," pausts ZZS paziņojumā.

Atšķirībā no iepriekš minētajiem, Lembergs "nepiedalās un neietekmē amatpersonu apstiprināšanu tieslietu sistēmā, valsts budžeta pieņemšanu un sabiedrisko mediju uzraudzību" un citus jautājumus, pauž Zaļo un zemnieku savienības politiķi.

Apcietinājuma piemērošana neilgu laiku pirms pašvaldību vēlēšanām un kandidātu sarakstu iesniegšanas, ZZS valdes ieskatā, "liecina par centieniem Lembergam liegt kandidēt un piedalīties pašvaldību vēlēšanās".

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa šodien koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu.

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus atcelt. Cietumsoda izciešanas laikā tiesa gan nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008.gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā atradās no 2007.gada 14.marta līdz 10.jūlijam, bet mājas arestā - no 10.jūlija līdz 2008.gada 22.februārim.

Tāpat tiesa nolēma, ka Lembergam jāmaksā apjomīgas naudas summas vairākiem cietušajiem.

Tiesa daļā apsūdzību Lembergu attaisnoja.

 
Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu