G7 nosoda Mjanmas huntas vardarbību pret protestētājiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Mjanmā.
Protesti Mjanmā. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Pasaules septiņu industriāli attīstīto valstu grupa (G7) otrdien pauda kategorisku nosodījumu Mjanmas drošības spēku vardarbībai pret puča pretinieku demonstrācijām, kā arī mudināja bruņotos spēkus "izrādīt maksimālu savaldību un ievērot cilvēktiesības un starptautiskās tiesības".

Bloka septiņas valstis, kā arī Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis no jauna nosodīja 1.februāra Mjanmas militāro apvērsumu un puča pretinieku demonstrāciju apspiešanu, kas kļūst arvien vardarbīgāka.

"Kaujas munīcijas lietošana pret neapbruņotiem cilvēkiem ir nepieņemama. Ikviens, kas uz miermīlīgiem protestiem reaģē ar vardarbību, ir jāsauc pie atbildības," teikts G7valstu ārlietu ministru paziņojumā.

"Mēs nosodām apvērsuma oponentu iebiedēšanu un apspiešanu. Mēs paužam bažas par izteiksmes brīvības apslāpēšanu, arī tīmekļa atslēgšanu un drakoniskās izmaiņas likumos, kas apslāpē runas brīvību."

G7 aicināja izbeigt sistemātiskos uzbrukumus protestētājiem, ārstiem pilsoniskajai sabiedrībai un žurnālistiem, kā arī atsaukt huntas izsludināto ārkārtas stāvokli.

"Mēs Mjanmas apvērsuma nosodījumā esam vienoti. Mēs aicinām nekavējoties un bez priekšnosacījumu izvirzīšanas atbrīvot tos, kas ir aizturēti patvarīgi, arī valsts padomnieci Aunu Sanu Su Či un prezidentu Vinu Mjinu, un mēs turpinām būt kopā ar Mjanmas tautu tās centienos pēc demokrātijas un brīvības," teikts paziņojumā.

Mjanmas hunta, kas pret puča pretiniekiem vēršas ar pieaugošu bardzību, pakļauta jaunam spiedienam pašu valstī, tā arī no starptautiskās sabiedrības puses.

ASV, ES un Lielbritānija pastiprinājušas sankcijas, bet demonstrācijas pret huntu kļūst arvien plašākas.

Līdz šim dzīvību zaudējuši trīs protestētāji. Nedēļas nogalē Jangonā nošauts cilvēks, kas vienā no pilsētas rajoniem patrulēja, lai nakts stundās nepieļautu arestus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu