Marsa pašgājēja izpletnī iestrādāts slepens kods. Vai vari to atšifrēt? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

NASA zinātnieki par koda eksistenci paziņoja pirmdien, kuras vakarā internets jau to bija atšifrējis.

Kad NASA zondes “Neatlaidība” (Perseverance) pašgājējs, nolaižoties uz Marsa, tā atmosfērā atvēra savus izpletņus, debesīs atklājās sarkani balts svītru kods. Interneta detektīviem bija nepieciešamas tikai 6 stundas, lai to atšifrētu, vēstīts zinātnes vietnē “Live Science”. 

Svītras, kas stiepjas no izpletņa centra, izskatās šķietami nejaušas, tomēr tajās slēpjas slepena ziņa, kas rakstīta, izmantojot bināro kodu, savā “Twitter” kontā rakstīja zondes galvenais inženieris Ādams Steltzners pēc tam, kad tās pašas dienas vakarā kods tika atšifrēts. 

Foto: AP/Scanpix

Katra no sarkanajām un baltajām līnijām atbilst vienam burtam. Lasot šos burtus pulksteņrādītāja virzienā, sākot no iekšējā izpletņa gredzena, atklājas teksts: “Uzdrošinies varenas lietas”.

Ja tas izklausās pazīstami, tad tas ir tāpēc, ka tāda pati frāze ir uzrakstīta uz NASA Reaktīvās kustības laboratorijas (JPL) Pasadīnā, Kalifornijā, sienas un kalpo par laboratorijas moto jau gadiem. Ārējā izpletņa gredzenā iekodētas arī laboratorijas koordinātes. 

Pirmdienas preses konferencē zondes galvenais sistēmu inženieris Alens Čens rosināja cilvēkiem atšifrēt slepeno kodu. Izdevumam “The Verge” viņš arī pastāstīja, ka, iespējams, zondē slēpjas vēl vairāki slepeni kodi un vēstījumi, kurus, visticamāk, neviens nekad neuzzinās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu