Maskavieši balso par čekas dibinātāja Džeržinska pieminekļa atjaunošanu (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
A picture taken on February 25, 2021 shows the monument to Felix Dzerzhinsky,
A picture taken on February 25, 2021 shows the monument to Felix Dzerzhinsky, Foto: AFP/SCANPIX

Ceturtdien Maskavā sākusies vietēja konsultatīvā tautas nobalsošana par to, vai 30 gadus pēc komunistiskā režīma krišanas laukumā iepretī bijušajai PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) galvenajai mītnei būtu atjaunojama čekas dibinātāja Feliksa Džeržinska statuja.

Nedēļu ilgajā balsojumā maskaviešiem dota iespēja izvēlēties starp Džeržinski, kas kļuvis par komunistiskā režīma asiņaino noziegumu simbolu, un pareizticīgo svēto kārtā iecelto 13.gadsimta Novgorodas kņazu Aleksandru Ņevski.

Par to, kuru no pieminekļiem viņi vēlas redzēt Lubjankas laukumā, kur tagad atrodas VDK mantinieka Krievijas Federālā drošības dienesta galvenā mītne, maskaviešiem dota iespēja izteikties Maskavas valdības tīmekļa vietnē, un līdz plkst.15.30 (plkst.14.30 pēc Latvijas laika) nobalsojuši bija vairāk nekā 100 000 Krievijas galvaspilsētas iedzīvotāju.

Saskaņā ar pašreizējiem rezultātiem Ņevskis ar 51% balsu nedaudz apsteidz Džeržinski, kuru iepriekšējā vietā vēlas atkal ieraudzīt 49% nobalsojušo.

"Es vēlētos redzēt Džeržinski, jo viņš ir zīmīgāka vēsturiska persona un viņam bijusi milzu ietekme uz Krievijas vēsturi," aģentūrai AFP izteicies kāds students vārdā Valentīns Beļikovs.

Savukārt vēsturniece Marina Protasova norādījusi, ka labprātāk vēlētos, lai laukumā tiktu atjaunota vēsturiskā strūklaka, kuras vietā pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados tika uzslieta Džeržinska statuja.

Kā viņa izteikusies, Džeržinskis ir VDK simbols un, lai gan "ar viņu saistās daudz labu lietu, dažas ir pretrunīgas un dažas ir sliktas".

"Viņš ir pretrunīga figūra," uzskata vēsturniece, kas gan būtu tas labais, ko viņa saista ar šo slepkavu.

Šobrīd Krievijā tādi komunistiskā režīma līderi kā asiņainai diktators Josifs Staļins kļūst arvien populārāki, kamēr jaunajai paaudzei ir arvien trūcīgākas zināšanas par PSRS režīma noziegumiem.

Džeržinska piemineklis Lubjankas laukumā tika nogāzts 1991.gada augustā pēc neveiksmīgā puča, ko sarīkoja stingrās līnijas atbalstītāji komunistiskā režīma vadībā un kurš faktiski noveda pie PSRS galīgā sabrukuma.

11 tonnas smagā bronzas statuja tagad atrodas padomju pieminekļu parkā un atzīta par Krievijas kultūras mantojuma priekšmetu.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ceturtdien žurnālistiem izteicās, ka viņam neesot zināms, ko par to domā prezidents Vladimirs Putins, kas pats savulaik bijis VDK virsnieks.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu