Pompejos arheologi atklājuši krāšņus svinību ratus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/EPA/Scanpix

Arheologi blakus zirgu stallim pie Pompejiem, kur 2018. gadā tika atrastas trīs zirgu atliekas, atklājuši arī krāšņus svinību ratus. 

Eksperti uzskata, ka svinīgie rati, visticamāk, tika izmantoti dažādos svētkos un parādēs. Arheologi šo atradumu apraksta kā ārkārtīgi īpašu un pārsteidzoši labi saglabājušos. 

Zināms, ka Pompeji pēc Vezuva izvirduma mūsu ēras 79. gadā tika pārklāti ar vulkāniskajiem pelniem, kas pilsētu un tās apkārtni burtiski iekonservēja laikā. Tieši tāpēc šī teritorija mūsdienās ir ļoti vērtīga arheologiem. 

Kā vēstīts izdevumā “BBC”, rati tika atrasti divu līmeņu portikā jeb galerijā, kas bija pievienota staļļiem. Būve atradās senā villā uz ziemeļiem no Pompeju mūriem. 

FOTO: JAUNS ATRADUMS POMPEJOS - KRĀŠŅI SVINĪBU RATI

Arheoloģisko izrakumu parka paziņojumā rakstīts, ka ratiem ir dzelzs detaļas un skaisti bronzas un skārda rotājumi, kā arī virves un ziedu rotājumi, kas saglabājušies gandrīz neskarti. Arheologi saka, ka pūliņi, lai ratus atbrīvotu no zemes, bija pamatīgi, proti, vajadzēja vairākas nedēļas, lai to izdarītu. 

Materiālu trauslums šo uzdevumu padarījis īpaši grūtu, tāpēc zinātnieki izmantoja jaunas tehnikas, to skaitā arī ģipša formas, lai ratus un to detaļas nesabojātu. 

Pārsteidzošs atklājums 

Eksperti paziņojumā rakstīja, ka unikālajam atradumam nav līdzīga Itālijā. 

“Šis ir ļoti īpašs atradums, kas ievērojami uzlabo mūsu zināšanas par antīko pasauli,” komentēja arheoloģiskā parka vadītājs Masimo Osana. 

Viņš arī teica, ka daži no rotājumiem liecina, ka tos izmantoja svētkos, iespējams kāzu ceremonijās. 

Itālijas kultūras ministrs Dario Frančeskini savukārt teica, ka Pompeji joprojām nebeidz pārsteigt mūs ar dažādiem atklājumiem un, visticamāk, turpinās to darīt vēl daudzus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu