Zonde “Perseverance” - niecīgs punktiņš uz Marsa virsmas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ESA/Roscosmos/CaSSIS; A. Valantinas

Ar Marsa orbītā esošo satelītu astronomi identificējuši zondes “Neatlaidība” (Perseverance) atrašanās vietu un nofotografējuši to. 

23. februārī ar Marsa orbītā esošo Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) un Roscosmos satelītu “ExoMars” tika uzņemts Marsa virsmas attēls, kurā redzams arī blāvs un niecīgs punktiņš. Tā ir uz Marsa nupat nogādātā NASA zonde “Neatlaidība”. 

EKA šo attēlu publicēja 25. februārī, un tajā redzama ne vien zonde, bet arī pašgājēja izpletnis, karstuma vairogs un citas detaļas, kas bija nepieciešamas, lai zonde 18. februārī varētu veiksmīgi nosēsties uz Sarkanās planētas. 

Arī satelītam “ExoMars” bija nozīmīga loma zondes nolaišanās procesā Džezero krāterī, proti, tas nolaišanās brīdī uz Zemi sūtīja svarīgu informāciju par zondes stāvokli. 

NASA zonde "Neatlaidība" (Perseverance) uz Marsa.
NASA zonde "Neatlaidība" (Perseverance) uz Marsa. Foto: EPA/Scanpix

Satelīts Marsa orbītā nonāca piecus gadus pirms zondes “Neatlaidība” - 2016. gada 19. oktobrī. Uz tā esošie zinātniskie instrumenti analizē molekulas Marsa atmosfērā, lai zinātnieki labāk varētu saprast, kā atmosfēras gāzes, piemēram, metāns varētu liecināt par bioloģisko un ģeoloģisko aktivitāti uz Marsa. 

Uz satelīta arī izvietotas kameras, kas ļauj no aptuveni 400 kilometru liela augstuma pētīt un fotografēt Marsa virsmu. 

“Satelīts turpinās saglabāt kontaktu starp Marsu un Zemi, palīdzot NASA misijām,” rakstīts EKA paziņojumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu