Meksikā vakcinēties pret Covid-19 atsakās pat veselas pilsētas (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors
Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors Foto: AP Photo/Marco Ugarte

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors izteicies, ka visu valsts iedzīvotāju vakcinēšana pret Covid-19 ir gan atbildīgas nacionālās veselības politikas, gan sociālā taisnīguma jautājums. Tomēr daudzviet Meksikā no vakcinēšanās atsakās teju veselām pilsētām, ziņo ASV raidorganizācija CNN. 

Februāra vidū Meksika sāka iedzīvotāju vakcinēšanas programmu, tomēr ātri vien kļuva skaidrs, ka daudzi valsts iedzīvotāji pret vakcīnām izturas diezgan skeptiski. Šāds noskaņojums īpaši izplatīts Meksikas pamatiedzīvotāju kopienās. 

Meksikas dienvidu štatā Čjapasā esošajā pilsētiņā Aldamā dzīvo aptuveni 7000 cilvēku, galvenokārt Meksikas pamatiedzīvotāju kopienas. Liela daļa iedzīvotāju negatavojas vakcinēties. 

“Kāpēc lai es vakcinētos? Es taču neesmu slima. Tas nebūs labi, ja viņi mēģinās piespiest mūs vakcinēties,” par Meksikas valdības izstrādāto vakcinēšanās plānu izsakās Aldamas iedzīvotāja Marija Lopesa Santisa. 

Meksikas pamatiedzīvotāju kopienās tradicionāli ir mazāka uzticība Meksikas federālajai valdībai. 

Šo kopienu pārstāvji norāda, ka, labākajā gadījumā, federālā valdība tās ignorē. Sliktākajā gadījumā - kopienām ir atņemta zeme un tās ir saskārušās ar diskrimināciju un pat vardarbību. 

Savukārt kopienu nevēlēšanās vakcinēties galvenokārt skaidrojama ar informācijas trūkumu un dažādu konspirācijas teoriju izplatību. 

Aldamā lielākā daļa iedzīvotāju ir pārliecināti, ka vakcīnas rada vairāk ļaunuma nekā labuma. Šādās domās ir arī pilsētas amatpersonas. 

Cilvēki pamatiedzīvotāju kopienās komunicē dažādos dialektos, tāpēc Meksikas valdības oficiālā informācija par Covid-19 pandēmiju un tās apkarošanu, bieži vien mēdz “pazust tulkojumā”. 

Meksikā ir aptuveni 420 pamatiedzīvotāju kopienas, kurām ir autonomija. Un Aldama nav ne tuvu vienīgā šāda kopiena, kuras iedzīvotāji iebilst pret vakcinēšanos. 

Tikmēr Meksikas prezidents atgādina, ka vakcinēšanas pret Covid-19 valstī ir brīvprātīga un piespiests neviens netikšot. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu